Homoliitoista kiivas keskustelu eduskunnassa

Lakiesitys homo- ja lesbosuhteiden virallistamisesta aiheutti eduskunnassa odotetusti vilkkaan keskustelun. Osa kansanedustajista haluaisi samaa sukupuolta oleville pareille vielä esitettyäkin laajempia oikeuksia, kun taas osa edustajista pitää nykyistäkin esitystä liian vapaamielisenä.

Esityksellä homoliittojen virallistamisesta pyritään mm. siihen, että samaa sukupuolta olevien parien oikeudellinen ja taloudellinen turva paranisi. Homoliittojen kannattajien mielestä kyse on tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Joidenkin mielestä oikeuksiin pitäisi vielä lisätä mm. adoptio-oikeus.

Susanna Huovinen

Mm. Vasemmistoliiton Outi Ojala otti kantaa homoliittojen puolesta. Hänen mielestään ne, jotka maalailevat kauhukuvia homo- ja lesboparien kasvattamista lapsista, voisivat miettiä perheiden tilannetta heteroperheissä, sillä perheiden ongelmat lisääntyvät jatkuvasti. SDP:n Susanna Huovinen taas kyseenalaistaa kansanedustajien oikeuden määritellä "oikeaa rakkautta". -En ymmärrä, miksi tässä salissa kyettäsiin määrittelemään, millaista rakkautta ja millaista välittämistä me sallitaan tässä maassa, Huovinen sanoi. Demareiden Riitta Prusti puolestaan ihmettelee, miten voitaisiin jättää laillistamatta lapsen oikeus saada vanhemmakseen biologisen äidin elämänkumppani, toinen sosiaalinen vanhempi.

Päivi Räsänen

Homoliittojen vastustajat pitävät esitystä liian vapaamielisenä ja jopa moraalisesti arveluttavana. Heidän mielestään nykyiset epäkohdat voitaisiin korjata muillakin keinoilla. Kristillisten Päivi Räsänen tuomitsee liitot jyrkästi. -Homosuhteille luodaan tässä esityksessä keinotekoisesti avioliiton status, vaikka sen lähtökohdat ovat aivan toiset, sanoo Räsänen. Kokoomuksen Pertti Mäki-Hakola puolestaan pelkää, että homosuhteiden laillistaminen uhkaa Suomen väestönkasvua. -Homo- ja lesboparit eivät voi tehdän keskenään lapsia, joten meiltä loppuu Suomesta lapset, jos tällä tavalla edetään, maalailee Mäki-Hakola. Jyrkimmin homosuhteita vastaan hyökkäsi kuitenkin demareiden Marja-Liisa Tykkyläinen, jonka mielestä homosuhteiden virallistaminen olisi yhteiskunnalta kannanotto luonnottoman elämäntavan puolesta.

Koskinen uskoo lain läpimenoon

Oikeusministeru Koskinen

Hallituksessa esitystä samaa sukupuolta olevien parisuhteesta rustattiin kieli keskellä suuta, jotta sille saatiin riittävä kannatus. Marraskuun lopulla iltakoulun jälkeen oikeusministeri oli toiveikas lain läpimenoon myös eduskunnassa. -Kyllä enemmistö löytyy eduskunnassa kun lähtee tälläisenä maltillisena esityksenä oikeusministeriöstä, totesi oikeusministeri Johannes Koskinen silloin. Maltillisuus tarkoittaa sitä, että suhteen rekisteröinti tapahtuisi koruttomasti allekirjoituksella esimerkiksi käräjätuomarin läsnäollessa.

Erityisesti Kokoomuksen ja Keskustan eduskuntaryhmissä kavahdetaan sitä, että samaa sukupuolta olevien parisuhde rinnastettaisiin avioliittoon. Käytännössä virallistaminen toisi mukanaan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin aviopareilla, esimerkiksi perimisoikeuden.

Pääsääntöisesti eduskuntaryhmissä ei ole halua muuttaa esityksen sisältöä, koska radikaalimpi linja voisi kaataa koko hankkeen. Edustajat saavat vapaat kädet äänestyksessä. Vihreitä ja kristillisiä lukuunottamatta muissa puolueissa on sekä kannattajia että vastustajia. Kristilliset vastustavat parisuhteiden virallistamista. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan mielestä homojen ja lesbojen perimisongelmat olisi voitu hoitaa perintöverolakia muuttamalla. Vihreät puolestaan aikovat tehdä lakialoitteen, jossa esitetään mies- ja naispareille myös oikeutta perheen sisäiseen adoptioon. Nyt tämä kohta ei ole mukana hallituksen esityksessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat