Homeoireiden uusi hoitosuositus kehottaa tutkimaan rakennukset – joka kymmenennessä kodissa merkittäviä kosteusvaurioita

Kosteus- ja homevaurioista oireilevien hoitoon on laadittu yhtenäiset ohjeet. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin työryhmän tekemä Käypä hoito -suositus ohjeistaa lääkäreitä hoidon lisäksi tarvittaessa suosittelemaan sitä, että oireiden syyksi epäiltyyn rakennukseen teetetään asianmukainen tekninen tutkimus.

Duodecim huomauttaa, että tutkimuksissa ei ole vahvistettu suoraa syysuhdetta kosteusvaurioiden ja terveysongelmien välillä. Rakennuksen riskeihin puuttumalla voidaan kuitenkin ehkäistä mahdollisia terveysongelmia.

– Näiden eri tekijöiden merkitystä oireiden kehittymiselle ja pahenemiselle on hyvin vaikea erotella väestötason tutkimuksissa, koska vain harva tutkimus on huomioinut yhtä aikaa useita sisäilman haittatekijöitä, kertoo työryhmän jäsen, asiantuntijalääkäri Jussi Lampi tiedotteessa.

Suosituksessa korostetaan, että potilaan sairauksien diagnosoiminen ja oireiden hoito on tärkeää aloittaa hoitosuositusten mukaisesti riippumatta siitä, voidaanko osoittaa, että vaivojen taustalla on kosteusvaurio. 

Kosteusvaurio on riski terveydelle

Lääkäriseuran mukaan lähes joka kymmenennessä kodissa ja vielä useammassa koulussa ja päiväkodissa on merkittäviä kosteusvaurioita. Rakennuksen kosteusvaurio on yksi hengitystieoireiden ja astman riskitekijä.

Kosteusvauriot edistävät myös muun muassa home- ja hiivasienten sekä muiden mikrobien kasvua, rakenteiden pilaantumista ja pölypunkkien esiintymistä.

Tältä näyttää suljetussa homekoulussa – Ex-rehtorin suru:"Kaikki rikottu, mitä rikottavissa on" 2:46

– Tulevaisuudessa on syytä paneutua erityisesti oireilun syiden tutkimiseen, jotta sisäilmaan liittyvät terveysongelmat voidaan entistä paremmin ehkäistä ja hoitaa. Näkökulmaa pitää laajentaa, koska kosteusvauriot eivät selitä kaikkea oireilua, toteaa suosituksen laatineen työryhmän jäsen ylilääkäri Kirsi Karvala tiedotteessa.

Samaan aikaan kosteus- ja homevaurioiden kanssa esiintyy yleensä myös monia muita sisäilman haittatekijöitä. Esimerkiksi puutteellinen ilmanvaihto ja ilmanvaihdon epäpuhtaudet, liian korkea sisälämpötila ja kuiva sisäilma voivat pahentaa hengitystieoireilua.  


Lue myös:

    Uusimmat