Mainos

Hollywoodista vauhtia kirjailijan uralle

Petri Karra

Mikään ei ole sitä miltä näyttää syksyn kohutussa esikoisteoksessa Haarautuvan rakkauden talo. Hulvattomasta avioliittodraamasta syntyi ensin kirja ja nyt odotellaan tekstin elokuva- ja teatteriversioita. Esikoiskirjailija Petri Karra hyödynsi teokseen Hollywood-suhteitaan.

Espoolaisuus, hyvätuloiset porvarit ja perinteisen perhearvot saavat huutia kiittävää kritiikkiä keränneessä esikoisromaanissa Haarautuvan rakkauden talo. Kirja kuvaa sivistyneen avioparin – perheterapeutti Juhanin ja juristi Tuulan – irvokasta avioeronäytelmää. Fiksut ihmiset taantuvat lapsen tasolle suurten tunteiden äärellä.

– Kirja kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun kunnon ihmiset kajahtaa. Olen vakaasti sitä mieltä, että sivistys on vain pintakiiltoa meissä ihmisissä. Jokaisessa meissä asuu peto, joka pääsee valloilleen, kun perusrakenteet järkkyvät. Kaikesta vauraudesta, tieteestä ja teknologiasta huolimatta vietit ja vaistot ovat niitä, jotka meitä ohjaavat, Karra pohtii esikoisensa avainsanomaa.

Karra kerää avioeronäytelmän rakennuspuiksi koko joukon yllättäviä ihmisiä ja tapahtumia. Tuulan ja Juhanin rakkauden asemasotaa käydään heidän hulppeassa espoolaishuvilassaan, ja taloon kiidätetään niin vieraita naisia, miehiä kuin rikollisiakin. Ovet paukkuvat kuin saluunassa ja meno on sen mukaista. Karra toteaa ammentaneensa kirjaan väriä omasta tuttavapiiristään.

– Siinä on aineksia läheltä ja kaukaa. Minulla on Pohjanmaalla syntyneenä työläisperheen kasvattina monenlaisia ystäviä – niitäkin, jotka tuntevat alamaailman omakohtaisesti. Ei tämä kirja silti mikään esikoiskirjailijalle tyypillinen omakuva ole, vaan monen vaikutteen sekoitus.

Hollywoodin opit

Karran karnevalistinen draama on niittänyt kiitosta kritiikeissä ja herättänyt innostusta myös elokuvan- ja teatterintekijöissä. Karra sanoo käyvänsä parhaillaan keskusteluja tarinan teatteriversiosta, mutta ei halua herutella keskeneräisen asian yksityiskohtia. Se on kuitenkin selvää, että valkokankaalle Haarautuvan rakkauden talo taipuu ensi vuoden puolella.

– Otin yhteyttä vanhaan tuttuuni Mika Kaurismäkeen, kun olin saanut kirjan melkein valmiiksi. Mika innostui siitä ja optioi sen. Nyt elokuva on edennyt leikkauspöydälle asti, seuraavaksi on vuorossa sen äänimaailman editoiminen. Olen seurannut leffan valmistumista ja täytyy sanoa, että tuntuu upealta katsella Hannu-Pekka Björkmanin, Elina Knihtilän, Antti Reinin, Kari Väänäsen ja kumppaneiden työskentelyä, Karra pohtii.

Karra ja Kaurismäki tutustuivat toisiinsa vuonna 2000, jolloin Karra muutti elokuva-alan mekkaan Hollywoodin kaupittelemaan käsikirjoituksiaan. Hän lähetti ehdotuksiaan sähköpostilla myös alan suomalaiselle vaikuttajalle Kaurismäelle, mutta ideat eivät edenneet tuotantoon saakka. Käsikirjoitukset eivät tehneet kauppaansa myöskään amerikkalaisille, mutta Karra onnistui kuitenkin luomaan suhdeverkoston puolen vuoden oleskelunsa aikana.

– No joo, jonkinlaisen kotikutoisen suhdeverkoston onnistuin kasaamaan. En kuitenkaan sellaista, että voisin soitella Jack Nicholsonille. Suhteet ovat Hollywoodissa se tärkein juttu, joka auttaa todella kovassa kilpailutilanteessa. Tärkeintä ei ole se, keitä sinä tunnet, vaan kuka tuntee sinut, Karra tiivistää.

Kunnianhimo kytee edelleen

Paluu Hollywoodiin ei enää kiinnostaa Karraa, vaikka hän on onnistunutkin kauppaamaan muutaman käsikirjoituksen kotimaisille elokuvantekijöille. Karraa pitävät Suomessa perheen ja kirjoittamisen ohella myös oma, maahantuontia Italiasta harjoittava yritys.

– Ei Suomessa elä pelkästään kirjoittamalla, siksi minäkin olen myös yrittäjä. Minulla riittää kuitenkin aikaa myös kirjoittamiselle ja pöytälaatikosta löytyy käsikirjoituksia joka lähtöön. Nyt työstän seuraavaa romaaniani, joka valmistunee 2010 tai 2011. Siitä tulee monisatasivuinen paketti, aivan kuin Haarautuvan rakkauden talostakin, Karra suunnittelee.

Muita yhteneväisyyksiä esikoiseen Karra ei suostu vetämään, vaan sanoo kirjoittavansa toisesta teoksestaan tyylillisesti erilaisen kuin karnevalistisesta esikoisestaan.

– Pyrin uusiutumaan esteettisesti toisen kirjan myötä, jo oman kunnianhimonkin tähden.

Esikoisessa tulilinjalle joutuivat porvarit, Espoo ja kännykkäkansa – minkähän kimppuun Karran kynä syöksyy jatkossa? Karra nostaa kulmiaan ja hymyilee, mutta ei paljasta muuta. Pohjalaismiehenä hän osaa myös vaieta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.