Hollywood-lakossa alustava sopu – Biden onnitteli

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo onnitelleensa Hollywoodin kirjailijaliittoa ja suuria studioita siitä, että ne ovat päässeet alustavaan sopimukseen. 

Alustavan sopimuksen odotetaan lopettavan toisen kahdesta lakosta, jotka ovat pysäyttäneet suurimman osan elokuva- ja televisiotuotannosta. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

– Tämä sopimus, mukaan lukien tekoälyyn liittyvät takeet, ei tullut helposti. Sen syntyminen on kuitenkin osoitus työehtosopimusneuvottelujen voimasta, Biden sanoi lausunnossaan. 

Noin 11 500 WGA:n jäsentä käveli toukokuussa ulos töistä ja vaati korkeampaa palkkaa ja jäännösmaksuja suoratoistotelevisioaikana sekä rajoituksia tekoälyn käyttöön. WGA on elokuvastudioiden ja käsikirjoittajia edustava ammattiliitto Writers Guild of America.

WGA:n jäsenet olivat poikkeuksellisen yksimielisiä lakkoon ryhtymisestä. Huhtikuun lopussa järjestetyn ammattiliiton äänestyksen mukaan lakkoa kannatti 97,85 prosenttia jäsenistä.

Viimeksi käsikirjoittajat menivät lakkoon vuonna 2007. Silloin lakko kesti sata päivää ja tappioksi koitui noin kaksi miljardia dollaria. Useat sarjat myöhästyivät tai tuotantokaudet jäivät normaalia lyhyemmiksi.

Lue myös:

    Uusimmat