Hoiva-alan riskienhallinta ontuu: Joka kolmannessa työpaikassa puutteita hälytysjärjestelmissä

Viikonloppuna Muhoksella tapahtunut perhekodin ohjaajan surma puhuttaa tänään työsuojelutoimistossa  Oulussa. Reilut kymmenen vuotta sitten sattui vastaava tapaus lähistöllä.

- Olin itse silloin perhekodin ohjaajana toisessa perhekodissa lähistöllä. Se järkytti kyllä, niin kuin järkyttää tämäkin, sanoo työsuojeluvaltuutettu Pasi Karppinen.

Sosiaali- ja terveysalan väkivaltailmoitukset ovat lisääntyneet Oulussakin rajusti.

- Päivittäin tulee ilmoituksia väkivallasta, potkimisesta ja käsiksi käymisestä. Vuosittain jo yli tuhat ilmoitusta, kertoo Karppinen Oulun hyvinvointikeskuksesta.

Poliisin mukaan Muhoksen tapaisia rajuja tekoja on lähes mahdoton työsuojelutoimin estää, jos niihin liittyy harkintaa.

- Tätä me tutkimme nyt murhana, koska siinä tietynlaiset elementit täyttyvät, eli joko vakaa harkinta, tai raakuus ja julmuus, sanoo rikoskomisario Petri Savela.

Hoiva-alalla jälkijunassa

Aluehallintovirastossa tiedetään, että vaarallisen työn riskit on hoidettu hyvin kaupan alalla, jossa asiaan on satsattu jo pitkään. Sen sijaan sosiaali- ja terveyspuoli kulkee vielä lapsenkengissä: Noin joka kolmas työpaikka ei ole ajan tasalla hälytysjärjestelmien suhteen.

- Kun on käyty tarkastuksia tekemässä, on pyydetty jopa testaamaan laitteita kun on keskusteltu siitä miten laitteet toimivat. Työntekijöillä tai edes työnantajalla ei ole tietoa, mihin hälytys menee, kertoo ylitarkastaja Jari Toivonen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Paras turvallisuustekijä olisi työpari, mutta se toteutuu harvoin.

- Mikään lainsäädäntö ei meillä kiellä yksin työskentelyä. Mutta jos työn vaarojen selvittäminen ja arviointi osoittaa, että työssä ei voida väkivallan uhkaa muuten kuin resurssoimalla lisää työvoimaa hoitaa, niin työnantajan pitää myös se toteuttaa, jatkaa Toivonen.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että aukotonta turvallisuusjärjestelmää ei ole.

- Tässäkin näyttää olevan kyseessä semmoinen teko, että olipa hälytysjärjestelmät minkälaiset hyvänsä, niin tämä teko olisi todennäköisesti täyttynyt, sanoo rikoskomisario Petri Savela.

Kuolemantapaukset hoiva-alalla järkyttävät, samalla ne lisäävät turvallisuuteen panostamista. Nykyinen työsuojeluvaltuutettu, entinen perhekodin ohjaaja Pasi Karppinen muistaa edellisen murhan jälkimainingit.

- Yöhoitajia tuli silloin meille kaksi ja samoin näitä turvanappeja. Kyllä niihin reagoitiin silloin.

Lue myös:

    Uusimmat