Hoitovapaata myös eri taloudessa asuvalle vanhemmalle

Julkaistu 20.04.2006 14:14(Päivitetty 22.04.2006 14:24)

Hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, joka antaa myös eri taloudessa asuvalle vanhemmalle oikeuden jäädä hoitamaan sairastunutta lastaan. Uusi laki parantaa myös adoptiolasten vanhempien oikeutta hoitovapaaseen.

Hallitus haluaa laajentaa tilapäistä hoitovapaata siten, että myös eri taloudessa asuvalla isällä tai äidillä olisi jatkossa oikeus jäädä hoitamaan äkillisesti sairastunutta lasta. Lisäksi ottovanhempien sekä vammaisten tai pitkäaikaissairaiden lasten vanhempien oikeutta hoitovapaaseen halutaan laajentaa. Valtioneuvosto hyväksyi esityksen sisällön tänään.

Nykyään lapsesta erossa asuva isä tai äiti ei voi jäädä hoitamaan sairasta lastaan, vaikka vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus. Poikkeuksena on vain tilanne, jossa lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhemman luona ja sairastuu ollessaan niin sanotun etävanhemman luona.

Adoptiolasten kohdalla hoitovapaa laajenisi siten, että ottovanhemmat voisivat käyttää hoitovapaata myös lapsen täytettyä kolme vuotta. Oikeus päättyisi vasta, kun lapsen adoptiosta on kulunut yli kaksi vuotta tai viimeistään silloin, kun lapsi aloittaa koulun. Esitystä perustellaan sillä, että ottolapsi tulee harvoin adoptioperheeseen vastasyntyneenä. Kun oikeus hoitovapaaseen nykyään ulottuu myös ottovanhemmilla vain alle 3-vuotiaisiin lapsiin, hoitovapaa kutistuu käytännössä hyvin lyhyeksi, jos adoptoitava lapsi on jo muutaman vuoden ikäinen.

Vammaisen ja pitkäaikaissairaan lapsen oikeutta osittaiseen hoitovapaaseen hallitus esittää laajennettavaksi siten, että se jatkuisi kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Nykyään oikeus osittaiseen hoitovapaaseen päättyy, kun lapsen toinen tai kolmas lukuvuosi perusopetuksessa päättyy. Käytännössä vammainen tai sairas lapsi kuitenkin tarvitsee yleensä vanhempien erityishoitoa ja huoltoa myöhemminkin.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan jo elokuun alusta.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa