Hoitoalalla huutava pula työntekijöistä, ministeri Kiuru tärkeimmästä lääkkeestä: "Se on merkittävä startti"

Hoitajamitoitukseen korotuksia – mutta millä aikataululla? 8:49
Krista Kiuru vieraili tänään Huomenta Suomessa.

Hoitoalalle tarvitaan tällä hetkellä yli 4000 työntekijää lisää. Samaan aikaan alalta pakenee paljon tekijöitä. Hoitajamitoituksista on puhuttu vuosia.

SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan tämä ei ole helppo yhtälö.

– Helppoa se ei ole eikä sitä varmasti ole parantanut keskustelu, joka ollaan käyty vuosien varrella. Riittävistä resursseista ja hoitajamitoituksesta alkaa olla mielipide kaikilla suomalaisilla. Nyt on aika säätää hoitajamitoitus sitovasti lakiin, näin ollaan tekemässä, Kiuru sanoo.

Hoitajien löytyminen ei ole helppoa, mutta Kiuru painottaa, että tärkein asia on määräaikaisuuksien poistaminen.

– Ensimmäinen ja tärkein asia on se, että joudumme tunnustamaan, että hoitoalalla on paljon määräaikaisia työntekijöitä, joilla ei kaikilla ole edes kokopäiväistä työtä. Tältä osin ensimmäinen tehtävä on tietysti se, että saadaan kokopäivätyösuhteet kaikille hoitajille. Tästä tulee jo merkittävä startti 4000 hoitajan työpanoksen hankkimiseksi, hän sanoo.

Hintalappu satoja miljoonia

Kiurun mukaan lisää hoitajia pitää silti ehdottomasti kouluttaa. Tulevaisuuden tarpeet ovat suuret, sillä Suomi ikääntyy vauhdilla.

– Tätä kautta myöskin hoiva-alalla tarvitaan työntekijöitä. Ensimmäistä kertaa aloituspaikkojen haussa näkyy se, että pitkään jatkunut vanhustenhuollon kriisi aiheuttaa sen, että meidän on vaikea saada alalle nuoria ihmisiä.

Hoitajamitoituksen hintalappu nousee satoihin miljooniin euroihin.

– Heti, kun eduskuntatekee päätöksen siitä, että hoitajamitoitus säädetään lakiin, riittävät resurssit on tietenkin varattava. Hintalappu on varmasti noin 200 miljoonaa euroa siitä, että koko maassa toteutuu hoitajamitoitus, joka on riittävällä tasolla, Kiuru sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat