Hoitajat paljastavat: 11 asiaa, joita sairaanhoitajalle ei tulisi koskaan sanoa

0:20
Nike valmisti sairaanhoitajille suunnitellut kengät. Ne on suunniteltu "arjen sankareille".

Älä koskaan valehtele sairaanhoitajalle, vaikka vaivasi olisi omasta mielestäsi nolo! Tässä lista asioista, joita hoitajille ei pitäisi sanoa.

Sairaanhoitajat painavat pitkää päivää huolehtiakseen potilaista mahdollisimman hyvin. Tästä huolimatta osa potilaista tai heidän perheistään käyttää halventavaa ja alentavaa kieltä hoitajille puhuessaan.

Business Insider kysyi hoitajilta, miten heille pitäisi puhua – ja mitä ei pidä sanoa:

 1. Älä kutsu hoitajaa huutamalla suureen ääneen "hoitaja". Käytä kutsunappia.
 2. Älä koskaan valehtele hoitajalle, vaikka vaivasi olisi omasta mielestäsi nolo. Saatat vaarantaa oman terveytesi: hoitaja voi tehdä parhaan päätöksen vain siinä tapauksessa, että hänellä on kaikki tieto.
 3. Kerro tärkeät tiedot tarkasti ja ota ylös esimerkiksi käyttämäsi lääkkeiden nimet. Polveilevaa, monivaiheista elämäntarinaa on vaikeaa kirjata ylös tarkasti. Hoitajan on tärkeää saada tiedot ylös, jotta hän voi välittää ne eteenpäin.
 4. Älä kysy "miksi päätit jäädä vain hoitajaksi?" Osa asiakkaista pitää hoitajia "vain" hoitajina ja lääkäreitä hoitajia tärkeämpinä tai niin sanotusti parempina ihmisinä. Monille hoitoala on kutsumusammatti, eikä sitä pidä halventaa.
 5. Älä diagnosoi itseäsi. Jos tilasi tarkastaa "pelkkä" hoitaja, älä kerro hänelle, että googlasit jo odotellessasi parhaan hoidon vaivaasi. Hoitajallasi on monien vuosien koulutus työhönsä. Hän osaa hoitaa sinua.
 6. Jos et tiedä jotakin, kysy. Potilaana sinulla on oikeus saada hoitoasi koskevia tietoja. Hoitajasi haluaa auttaa sinua.
 7. Älä raivoa, jos et heti saa vastauksia. Sairaalassa oleminen on stressaavaa, ja toisinaan se, ettei tietoja saa, voi olla raivostuttavaa. Potilas voi suuttua ja vaatia lääkäriä paikalle, vaikka tälläkään ei olisi enempää tietoa. Luota siihen, että jos hoitaja tietäisi vastauksen, hän tietenkin kertoisi sen sinulle.
 8. Älä sano, että osaat, jos et osaa. Moni ei halua "vaivata" kiireistä hoitajaa, vaikka hoitoon on tultu nimenomaan hoidon saamisen vuoksi! Älä väitä, ettet tarvitse apua, jos todellisuudessa tarvitset sitä. Valehteleminen tai salailu hankaloittaa hoitoa.
 9. Joku voi ohittaa sinut jonossa. Älä suutu tästä hoitajalle – ohittajalla menee huonommin kuin sinulla, sillä vakavat tapaukset hoidetaan ensin.
 10. Hoitaja ei ole palvelija. Älä siis käskytä tai komentele hoitajaa. Hän tekee työnsä parhaansa mukaan.
 11. Hoitajakin on vain ihminen, ja hänelläkin voi olla huono päivä. Hän voi olla väsynyt tai huolissaan. Ymmärrys ei siis ole haitaksi!

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja