Hoida nurmikko kuntoon talven jäljiltä: Näin onnistut!

Nurmikko on keväällä usein talven jäljiltä huonossa kunnossa. Nurmikon hoitoon tulisikin keväällä kiinnittää huomiota kauniin vihreän lopputuloksen takaamiseksi ja talven aiheuttamien vahinkojen korjaamiseksi.

Näin teet nurmikollesi keväthuollon!

Jos nurmikko on selvästi vaurioitunut

Aloita vanhan, talven jäljiltä vaurioituneen nurmikon korjaus rikkomalla maanpinta. Kylvä sitten maahan siemenseosta ja peittele se kevyesti hiekka-multaseoksella. Viimeistele kylvö vielä lopuksi painelemalla se tiiviiksi, tai haravoi siemenet hellästi maan sisään. Kastele maata ahkerasti siihen asti, kunnes ruoho alkaa vihertää.

Jos nurmikko ei ole pahasti vaurioitunut

Mikäli nurmikko on selviytynyt talvesta ehjin nahoin, odota että se kuivuu, ennen kuin aloitat nurmikon hoitamisen. Kun maa on kuiva, aloita siistimään nurmikkoa talven jäljiltä haravoimalla pois maahan jäänyt ruohojäte sekä syksyltä lumen alle jääneet kuivat lehdet.

Suorita nurmikolle seuraavaksi ilmastus. Ilmastus tarkoittaa reikien tekemistä nurmikkoon ruohon juurten hapensaannin parantamiseksi sekä veden läpäisykyvyn tehostamiseksi. Painele talikolla tai kenkiin kiinnitettävillä rei`ityspohjilla reikiä nurmikkoon, ja haravoi reikiin noin sentin kerros soraa tai karkeaa hiekkaa. Keväällä nurmikkoa on hyvä leikata noin kerran viikossa.

Miten jatkaa hoitoa kesällä?

Nurmikon voi tarvittaessa myös lannoittaa, paras aika lannoitukselle on joko loppukeväästä tai alkukesästä. Kesällä nurmikon hoitoon liittyviksi toimenpiteiksi kuuluvat nurmikon säännöllinen leikkuu noin 1-2 kertaa viikossa. Nurmikko tulisi pyrkiä pitämään noin 4-5 sentin korkuisena, sillä tällöin se kestää parhaiten kulutusta. Ruohoa tulisi myös kastella tarvittaessa, säiden mukaan, ja rikkaruohot tulisi kitkeä kesän aikana säännöllisesti.

Lähteet: Fiskars Verso, Yle.fi/olotila

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja