Hoida huuliasi

Vaikka et käyttäisikään huulipunaa, suu on kasvoissa niin näkyvä yksityiskohta, että huulet on syytä pitää hyvässä kunnossa. Mitä pitemmälle syksy kuluu, sitä enemmän viima ja sateet piiskaavat kasvojen ihoa ja huultenkin seutua. Älä siis unohda kosteuttaa ja hoitaa huulia samalla kun huolehdit muustakin kasvojen ihosta.

Huulten iho on todella ohut. Ihmiskunnan aamuhämärässä siitä oli etua: ohuen ihon alla suun tuntoaisti oli hyvin herkkä, eikä suuhun kulkeutunut vahingossa mitään vaarallista, esimerkiksi kasvin piikkejä ravinnon mukana. Ohut iho kuitenkin myös vaurioituu helposti. Pienestäkin huuleen tulleesta haavasta tuntuu valuvan vaikka kuinka paljon verta, ja ikääntymisen merkit näkyvät nopeasti pystyryppyinä suun seudussa.

Rohtuneista huulista ei ole pitkä matka haavautuneisiin huuliin, jolloin erilaisilla epäpuhtauksilla on helppo pääsy verenkiertoon, mutta sen lisäksi jatkuvasti karheat huulet voivat hoitamattoman näköisinä herättää negatiivista huomiota. Suuteleminenkaan ei ole yksinomaan miellyttävä kokemus, mikäli huulet ovat haavaumilla.

Varaudu etukäteen

Huulten ohuelle iholle on omat hoitotuotteensa. Apteekissa on hyvä valikoima erilaisia rasvoja. Kesähelteille ja esimerkiksi lasketteluolosuhteisiin on suunniteltu täsmätuotteet UV-suojineen, mutta huulten suojaamista ei pitäisi unohtaa tavallisenkaan päivän aikana.

Erityisesti talvisaikaan on järkevintä hoitaa huulia ennaltaehkäisevästi ainakin ennen ulkoilua ja tehostetusti flunssa-aikaan, sillä pehmeiksi hoidetut huulet pystyvät estämään bakteerien hyökkäyksiä. Kylmässä ulkoillessa ihmisen lämpimästä kehosta ja huulista haihtuu paljon luonnollista kosteutta. Ilman huulivoidetta moni kostuttaa huomaamattaan huuliaan kielellä poistaakseen epämukavan kuivuuden tunteen. Märkä ja kylmä ovat kuitenkin huono yhdistelmä: seuraa kuivumista ja rohtumista. Säilytä siis huulirasvapuikkoa vaikka hatun ja käsineiden vierellä, mistä sen huomaa uloslähtiessä. Huulet on parempi rasvata ennen piha- ja lumitöitä tai talviurheilua kuin vasta niiden jälkeen.

Älä kuitenkaan levitä huulirasvaa tarpeettoman usein pelkästään tavan vuoksi, sillä huulten pintasolukon pitäisi päästä uusiutumaan luonnollisesti. Liian tiheään sivelty huulirasva ikään kuin liimaa kuolleen ihokerroksen huulen pintaan.

Suulle ja sieraimeen

Laadukkaimmissa huulirasvoissa on esimerkiksi ihoa hoitava A- ja E-vitamiinia, aloe veraa ja kollageenia. Tällaiset rasvat sopivat hyvin myös huulipunan alle.

Huulivoiteet mahtuvat taskuun kuin taskuun eivätkä edes maksa paljon. Erilaisten hoitavien ominaisuuksien lisäksi myös mauissa on valinnanvaraa. Karkin tai metsämansikan makuinen rasva houkuttelee erityisesti nuoria naisia, pojat ja miehet valitsevat neutraalimman perusrasvan. Ota myös huomioon, että väri- ja makuaineille voi ajan mittaan herkistyä. Monissa puikko- ja voidemaisissa huulirasvoissa on usein ärsyttäviä aineita, esimerkiksi risiiniöljyn johdannaisia. Tässä mielessä turvallisin rasva on tavallinen puhdistettu vaseliini.

Hajustamatonta ja maustamatonta huulirasvaa voi sipaista myös niistämisestä ärtyneeseen nenään, mutta ota silloin rasvaa puikosta tai purkista mieluummin vaikka puhtaan nenäliinan kulmaan, älä vie samaa puikkoa sieraimeen ja huulille.

Sisäisiä ongelmia?

Vaikka Suomen ilmasto asettaa ihon koetukselle, ongelmissa ei aina ole kysymys ulkoisista tekijöistä. Varsinkin laihduttajan on hyvä

muistaa, että B-vitamiinin tai sinkin puutos näkyy myös kuivina ja rohtuneina huulina. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio hoitaa huuliakin.

Myös lääkeaineet voivat kuivattaa suunseutua. Sisäisesti nautittavat aknelääke isotretinoiini kuivattaa jokseenkin aina myös huulet. On hyvä tietää, että kuivuminen loppuu kuukauden kuluessa sen jälkeen, kun lääkekuuri on loppunut.

Jos huulet ovat päässeet niin kurjaan kuntoon, ettei perushuulivoiteesta tunnu olevan enää apua, kokeile esimerkiksi pientä määrää sinkkipastaa (tutustu tuoteselosteeseen) tai Bepanthen-voidetta. Joskus tippa hydrokortisonia rauhoittaa ärtyneen ihon, mutta mietoakaan hydrokortisonivoidetta ei pitäisi käyttää viikkoa pitempään.

Jatkuva punoitus, näppylät ja kaikenlaiset ihottumat kuuluvat lääkärin hoitoon. Silloin voi olla kysymys allergiasta eikä enää pelkistä kuivista huulista. Esimerkiksi tomaatti ja ananas aiheuttavat monille suupielten haavautumista. Toisilla tuoreet hedelmät ja juurekset saavat aikaan suun ja suupielten turvotusta ja kutinaa, vaikka he voivat käyttää kypsennettyjä tuotteita ongelmitta. Tuoretuotteiden aiheuttamat oireet häviävät suusta pian, mutta huulten parantuminen vie muutaman päivän.

Lopuksi: valitse varsinkin talvisaikaan erityisen laadukas huulipuna. Huonolaatuiset halpatuotteet saattavat kuivattaa huulia tarpeettomasti, eikä puna silloin edes pysy huulissa kunnolla.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat