Hobittien taloja Helsingissä? Näitä turistit kummastelevat Suomenlinnassa

Suomenlinna on yksi maamme suosituimpia matkailukohteita ja päässyt myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Mitä matkailijat tuumaavat kesäisen Helsingin ykköskohteesta?

Suomenlinnan hoitokunnan matkailukoordinaattori Milla Öystilä kertoo, että monen matkailijan mielikuva ei vastaa todellisuutta. Yleisimmin Suomenlinnan matkailuneuvonnassa kysellään, missä se linna oikein on.

– Kuvitellaan, että tämä on Turunlinnan tyylinen linna. Moneen opaskirjaan nimi on käännetty väärin, Öystilä kertoo.

Usein ulkomaalaiset ihmettelevät, kuinka saareen pääsee kulkemaan meren ollessa jäässä. Hämmentyneet matkalaiset ovat kyselleet myös eläinten perään.

– Monet ovat hypänneet vahingossa Suomenlinnan lauttaan Korkeasaaren vesibussin sijaan.

Toisinaan mielikuvitus laukkaa villimminkin. Kustaanmiekan vallien nurmipäällysteiset kumpareet ovat tuoneet turisteille mieleen Tarun sormusten herrasta ja hobittien asumukset, Öystilä naurahtaa.

Öystilän mukaan ulkomaalaisia enemmän linnoitus hämmästyttää kuitenkin suomalaisia itseään.

– Etenkin pääkaupunkiseutulaiset pitävät tätä vain kesäisenä picnic-paikkana. Ulkomaalaiset sen sijaan voivat olla hyvinkin tietoisia käyntikohteista ja linnoituksen historiasta.

Mitäs täällä Oslossa?

Opas Kaisa Sarkkinen vahvistaa, että monet turistit ovat itse asiassa paremmin perillä Suomenlinnan historiasta kuin suomalaiset itse. Poikkeus sääntöön ovat ulkomaalaiset risteilyvieraat, jotka eivät aina ole ihan kartalla olinpaikastaan.

– Aina he eivät ole edes ihan varmoja siitä, missä kaupungissa ovat. On kysytty esimerkiksi sitä, että mitä täällä Oslossa voisi tehdä, Sarkkinen kertoo.

– Luullaan myös, että nämä saaret ovat todella isoja ja että täällä kuljettaisiin minibusseilla ja junilla.

Suomenlinna tarjoaa hyvät puitteet oppia lisää maamme historiasta.

– Yhdellä kierroksella oli pari ruotsalaista, joille oli epäselvää se, että Suomi on ollut osa Ruotsia, Sarkkinen huokaa.

1700-luvulla rakennettua linnoitusta luullaan usein vanhemmaksi kuin se onkaan. Myös lähihistoriamme hämmästyttää: Suomen asema toisessa maailmansodassa Saksan rinnalla on monelle aivan uutta tietoa.

– Varsinkin amerikkalaiset turistit ovat ihan kauhuissaan, kun kuulevat siitä.

Studio55.fi/Milja Atu

Lue myös:

    Uusimmat