Hjallis Harkimo vastusti tiukasti päällekkäisiä luottamustehtäviä – aikoo toimia sekä valtuustossa että kansanedustajana: "Ei tämä ole poliittista kikkailua"

16:13
Katso video: Uutisaamun kuntavaalihaastattelussa Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo.

Harry "Hjallis" Harkimo on sanonut aiemmin olevansa jyrkästi päällekkäisiä luottamustehtäviä vastaan. Nyt ääni kellossa on muuttunut.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry "Hjallis" Harkimo, 67, on 13. kesäkuuta pidettävissä kuntavaaleissa ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon. Harkimo on myös puolueensa pormestariehdokas.

MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa Harkimolta kysyttiin, miten hän aikoo toimia, jos ja kun hänet kansanedustajana valitaan kaupunginvaltuustoon.

– Olen pormestariehdokas. Jos minut valitaan Helsingin pormestariksi, jään eduskunnasta pois, Harkimo sanoo.

Aiemmin Harkimo ja hänen johtamansa puolue ovat linjanneet, että henkilön ei tulisi toimia samaan aikaan esimerkiksi kunnanvaltuutettuna ja kansanedustajana.

Perinteisesti pormestari on valittu kaupungin suurimpien puolueiden joukosta, johon Liike Nyt ei todennäköisesti kuntavaaleissa kuulu.

Harkimo aikoo ottaa joka tapauksessa kaupunginvaltuutetun paikan vastaan, eli hän aikoo toimia yhtä aikaa kaupunginvaltuutettuna ja kansanedustajana – vastoin aiempia sanomisiaan.

– Meillä on sitten selvät jääviysperiaatteet. Jos on käsittelyssä asia, joka koskee sekä kaupunginvaltuustoa että eduskuntaa, sitä menee hoitamaan varamies, Harkimo sanoo.

Ei maakuntaverolle

Liike Nytin puheenjohtaja kertoo toimivansa puolueensa linjan vastaisesti siksi, että hän on pormestariehdokas.

– Ei tämä ole poliittista kikkailua. En olisi lähtenyt mukaan kuntavaaleihin niin, että olisin vain kunnallisvaaliehdokas. Mutta kun pormestariehdokkuus tuli mukaan kuvioon, lähdin.

Harkimo otti Uutisaamussa kantaa myös sote-uudistukseen ja maakuntaveroon. Hänen mielestään maakuntaveroa ei pitäisi ottaa käyttöön.

– Ei missään tapauksessa. Mitä tällä sotella oikein halutaan saavuttaa? Keskustapuolue haluaa, että ihmiset saavat perusterveydenhuollossa hoitoa niin, ettei heidän tarvitse mennä erikoissairaanhoitoon ja siinä säästetään rahaa. Ei siihen tarvita sote-uudistusta, että ihmiset saadaan terveyskeskuksiin, Harkimo sanoo.

– Meidän mallimme on se, että terveyskeskukset tulevat erikoissairaanhoidon piirin alaiseksi, mutta sosiaalihuolto ja kaikki tällainen pitää pysyä kunnissa, koska kunnat tuntevat ne parhaiten.

---

Katso Hjallis Harkimon haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Uutisaamu-ohjelmassa haastatellaan kaikkien puolueiden puheenjohtajat ennen 13. kesäkuuta pidettäviä kuntavaaleja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja