Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

MTV Uutisten kysely: Tässä on kuntavaalien kaksi tärkeintä teemaa – vain alle puolet aikoo äänestää samaa puoluetta kuin viime vaaleissa

2:13
Kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkuun on enää vähän yli viikko – nämä teemat nousivat esiin tärkeimpinä suomalaisille

MTV Uutisten kyselyssä erottuu selvästi kaksi keskeisintä kuntavaaliteemaa. Myös hallituksen valtakunnallinen politiikka vaikuttaa siihen, minkälaisia äänestyspäätöksiä suomalaiset tekevät kuntavaaleissa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kunnan talous nousevat MTV Uutisten kyselyssä vaaliteemoina kirkkaasti ylitse muiden.

Vastaajia pyydettiin valitsemaan 16 vaihtoehdon listasta korkeintaan kolme keskeisintä omaa ehdokasta valittaessa.

1705-kuntavaalikysely-1-gr (1)

Sote-palvelut, kunnan talous tai molemmat ovat kolmen tärkeimmän joukossa noin puolella vastaajista. Teemat ovat kuntapolitiikan ydintä.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta mielenkiintoista on, että mikäli hallituksen sote-uudistus menee eduskunnasta läpi, sote-palvelut siirtyvät tulevan valtuustokauden aikana maakuntien vastulle.

Kuntataloudessa moni valtuusto joutuu palaamaan tulevalla vaalikaudella penninvenyttämiseen ja mahdollisesti veronkiristyksiin tai leikkauksiin, kun korona-ajan avokätiset rahahanat tyrehtyvät.

Kahden tärkeimmän teeman jälkeen vastauksissa on runsaasti hajontaa, mutta tärkeiden teemojen joukkoon nousevat myös vanhustenhuolto, kaavoitus ja infrastruktuuri sekä lapset ja varhaiskasvatus.

Maahanmuutto ja ilmasto ovat keskeisiä teemoja varsin rajalliselle äänestäjäjoukolle, EU:n elpymispaketti ja koronatoimet sitäkin pienemmälle.

Kuntaliitokset herättävät intohimoja hyvin pienessä joukossa kyselyn vastaajia.

Vaikuttaako valtakunnan politiikka?

Kuntavaaleja tarkkaillaan silmä kovana myös hallituspolitiikan näkökulmasta.

Mikä vaikutus hallituskriisiksi yltyneellä kehysriihellä ja sen tuloksilla on puolueiden kannatukseen? Jatkuuko hallitusyhteistyö nykymuodossaan, jos keskusta saa surkean vaalituloksen?

Valtakunnalliset asetelmat ovat jossain määrin myös äänestäjien mielissä.

Noin 70 prosentilla äänestäjistä valtakunnallinen politiikka vaikuttaa puoluevalintaan kuntavaaleissa ainakin jonkin verran, viidesosalla erittäin paljon.

Hieman alle puolet MTV Uutisten kyselyn vastaajista aikoo äänestää kuntavaaleissa samaa puoluetta kuin eduskuntavaaleissa 2019.

Toreilla ja verkossa alati kiihtyvän vaalityön kannalta erityisen mielenkiintoisia ovat ne äänestäjät, jotka eivät ole vielä päättäneet, vaihtaako puoluetta. Heitä on kyselyn mukaan noin kolmasosa.

Kuntapolitiikka ja -vaalit kiinnostavat

Kuntavaaleja sanotaan usein erityisen tärkeiksi siksi, että niissä äänestetään kansalaisten arkea lähellä olevista kysymyksistä.

Kaupungin- ja kunnanvaltuustoissa päätetään vaikkapa asunto- ja kaavoituspolitiikasta, uusien kirjastojen rakentamisesta tai koulujen sulkemisesta.

Ainakin omien sanojensa mukaan suomalaiset seuraavat varsin aktiivisesti kunnallista päätöksentekoa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa jo ensi viikolla 26. toukokuuta. Itse vaalipäiväkin, 13. kesäkuuta, on enää alle kuukauden päässä.

Ainakin tällä hetkellä vaaleista ollaan varsin kiinnostuneita. Yli puolta vastaajista vaalit kiinnostavat melko tai erittäin paljon.

MTV Uutisten puheenjohtajatentit alkavat Uutisaamussa huomenna 18.5. kello 7.18, ensimmäisenä vieraana Harry Harkimo (liik.). Seuraa myös Vaaliauton etenemistä!

Kysely toteutettiin verkkopaneelissa 10.5.–17.5., ja siihen vastasi 2 002 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Kyselyn toteutti MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja