Mainos

Hiv-positiivinen: ”Töihin pääseminen vaikeaa”

Moskovassa asuva Aleksei Burlak sai tietää olevansa hiv-positiivinen reilut kymmenen vuotta sitten.

Sairauden kanssa eläminen on vaatinut taistelijaluonnetta.

– En saanut lääketieteellistä apua, ja töihin pääseminen oli vaikeaa, Burlak muistelee alkuaikoja.

Naimisissa olevalla Burlakilla on kaksi tartunnan toteamisen jälkeen syntynyttä tervettä tytärtä, ja hän on tätä nykyä muutenkin tyytyväinen elämäänsä.

Hän ei kuitenkaan halua kertoa, miten sai tartunnan.

– Tartuntatavasta puhuminen leimaa ihmisiä turhaan, Burlak kuittaa.

Lääkkeiden saanti vaikeutunut

Burlakin antiviruslääkkeiden saanti on turvattu, toisin kuin eräillä syrjäseuduilla asuvien hiv-potilaiden.

Hiv-lääkkeiden kustannukset siirtyivät Venäjällä tämän vuoden alusta valtakunnallisesta budjetista aluetasolle.

Pienten lääke-erien toimittaminen syrjäseudulle voi olla taloudellisesti kannattamatonta. Sen takia joillekin syrjäseuduille ei ole löytynyt yhtään halukasta lääkkeiden toimittajaa.

Lääkkeitä kuitenkin tarvittaisiin, sillä hiv-tartuntojen määrä kasvoi Venäjällä viime vuonna yli kymmeneksellä. Jo noin joka sadas aikuinen on hiv-positiivinen.

”Ongelmaa vähätellään”

Maailman terveysjärjestö WHO:n Moskovan-toimiston hiv-ohjelman koordinaattorin Jelena Vovkin mukaan 143 miljoonan asukkaan valtion viranomaiset eivät myönnä ongelman laajuutta.

– Venäjällä ei tahdota tunnustaa, että maassa on jo puolitoista miljoonaa hiv-positiivista. Sanotaan, että lukumäärä on pienempi kuin laskemamme arviot, Vovk harmittelee.

Venäjällä rekisteröidään parisataa uutta hiv-tapausta joka päivä. Suomessa uusia tartuntoja ilmaantuu vuositasolla alle kaksisataa, joten tahti per asukas on Venäjällä reilusti yli kymmenkertainen.

Uusien tapausten määrä on lähes kaksinkertaistunut maassa viimeisten viiden vuoden aikana, kun taas maailmanlaajuisesti uusien tartuntojen määrä on pysynyt vakiona.

Huumeneulat ja heteroseksi tartuttavat

Tartuntojen ennaltaehkäisy ja riskiryhmiin kuuluvien testaaminen on Venäjällä edelleen lapsenkengissä. Huumeiden käyttäjät, seksityöntekijät, maahanmuuttajat ja miehet, jotka harrastavat seksiä toisen miehen kanssa, on unohdettu.

Hiv on Venäjällä yhä suuressa määrin tabu samoin kuin homoseksuaalisuuskin. Tulevaisuuden näkymiä huonontaa entisestään jo eräillä Venäjän alueilla hyväksytty homovastainen laki, josta kaavaillaan koko maan kattavaa.

– Kyseiset lait vaikeuttavat toimintaamme homoseksuaalien parissa. Esimerkiksi Moskovassa joka neljäs testiin tullut homomies on hiv-positiivinen, sanoo hiv-järjestön johtaja Andrei Zlobin.

Virus saadaan tavallisimmin likaisista huumeneuloista. Tartunnan toiseksi yleisin syy on heteroseksi. Seksiteitse tarttuneiden tapausten osuus on kasvussa, ja naisten määrä uusista tartunnoista on jo yli puolet.

Tilanne huono myös rajan takana

Hiv-tapausten määrä lisääntyy jyrkästi myös Suomen lähialueilla Luoteis-Venäjällä.

– Etenkin Pietarin alue ja Murmansk ovat todellisia murheenkryynejä, eikä Karjalakaan tule kaukana perässä, Zlobin tietää.

Hiv-tartuntojen määrä on Luoteis-Venäjällä Suomeen verrattuna pahimmillaan monikymmenkertainen.

Hiv-positiiviset sairastuvat helposti myös tuberkuloosiin, ja Venäjällä leviävät lääkkeille vastustuskykyiset tuberkuloosikannat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.