Historioitsija: Viipuri tulee aina säteilemään haamukipuna

24:54

Historioitsija Teemu Keskisarja kokee Viipurin kuuluvan yhä suomalaiseen mielenmaisemaan.

Studio55.fi-lähetyksessä muisteltiin Viipurin roolia vuoden 1918 tapahtumissa, joista myös esimerkiksi sisällissotana ja kansalaissotana puhutaan.

– Viipuri oli vuonna 1918 tärkein tapahtumapaikka, tärkeämpi kuin Tampere tai Helsinki. Koko sotahan alkoi Viipurista, ja sekä punainen että valkoinen terrori huipentuivat siellä, historioitsija Teemu Keskisarja sanoi lähetyksessä.

– Eihän vallankumousta olisi voinut aloittaa Helsingissä, Tampereella tai Turussa ilman, että punaiset hallitsevat päärataa, jota myöten kaikki aseet ja ammukset tulevat Pietarista.

Viipuri olikin ensin punaisten käsissä.

– Sinne muodostui myös oikeastaan ensimmäinen rintama Suomen sisällissodassa. Se kulki Viipurin pohjoispuolella muutaman kymmenen kilometrin päässä Viipurista. Sieltä punakaarti sitten ajoi aamulla junilla juoksuhautoihin tappelemaan, ja useassa tapauksessa illaksi takaisin Viipuriin. Rintamalinjan molemmin puolin käytiin kovia taisteluja.

Lopulta valkoiset voittivat.

– Viipuri oli se viimeinen taistelu, joka sinetöi sisällissodan, vapaussodan lopputuloksen, kirjailija Martti Backman totesi.

– Viipuri on edelleenkin osa Suomea historiallisesti ja kulttuurisesti. Minun mielestäni Viipuri kuuluu suomalaiseen mielenmaisemaan, vaikka rajat olisivat missä tahansa. Ja kyllä se minulle ainakin historioitsijana tulee aina säteilemään haamukipuna, Keskisarja sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja