Historiallisen suuri Vastaamo-oikeudenkäynti vaatii erityisjärjestelyjä – jopa tuhannet voivat osallistua istuntoon etäyhteyksin

MTV:n Rikostoimittajat: Pohjois-Esplanadilla kaahannut oikeuteen 9:46
Rikostoimittajat keskustelivat Vastaamo-jutun tutkinnan loppusuorasta Huomenta Suomessa.

Syyttäjälaitos on lähestynyt Vastaamo-jutun asianomistajia kirjeellä, jossa tiedustellaan heidän kiinnostustaan osallistua tapauksen oikeuskäsittelyyn. Juttua on tarkoitus käsitellä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa. 

Psykoterapiakeskus Vastaamoon liittyvän poikkeuksellisen laajan oikeudenkäynnin ennakoidaan alkavan marraskuussa. 

Keskusrikospoliisin tekemä esitutkinta on loppusuoralla, ja juttu on lähdössä syyteharkintaan lähiviikkojen aikana. Syytteennoston määräpäivä on 18. lokakuuta.

Istunnoissa erityisjärjestelyjä

Laajan tietomurron uhrien määrä on peräti yli 33 000, joten istuntojen järjestäminen tulee vaatimaan erityisjärjestelyjä. 

Käsittelyssä ei ole esimerkiksi mahdollista järjestää asianomistajille näkösuojaa, joten kaikki asianomistajat, jotka haluavat seurata oikeudenkäyntiä, tulevat todennäköisesti seuraamaan istuntoa etäyhteyksien päästä erillisestä tilasta jossain päin pääkaupunkiseutua.

Syyttäjälaitos on pyytänyt asianomistajia vastaamaan syyskuun 7. päivään mennessä, haluavatko he osallistua rikosjutun käsittelyyn. Kyselyn tarkoitus on selvittää, kuinka moni asianomistaja on halukas seuraamaan oikeudenkäyntiä.

Syyttäjä ei aja uhrien vahingonkorvausvaatimuksia

Samassa Syyttäjälaitoksen kirjeessä kerrotaan, että syyttäjä ei tule ajamaan asianomistajien vahingonkorvausvaatimuksia. Syynä on Vastaamo-rikoskokonaisuuden koko ja uhrien suuri määrä.

Syyttäjälaitos ennakoi, että uhrien vahingonkorvausvaatimukset saatetaan erottaa rikosoikeudenkäynnistä, ja että ne käsitellään erikseen. 

Rikoksen uhrit voivat halutessaan itse ajaa vahingonkorvausvaatimuksiaan, ja toimittaa sen kirjallisena tuomioistuimelle. Asianomistajan puolesta tehtävän voi hoitaa myös asianajaja tai avustaja.

Keskusrikospoliisi uskoo, että 25-vuotias Aleksanteri Kivimäki on Vastaamoon kohdistuneen tietomurron takana. MTV Uutisten tietojen mukaan tietomurrosta epäilty Kivimäki on kiistänyt aivan esitutkinnan loppuun asti kaikki rikokset, joista häntä epäillään.

Psykoterapiakeskuksen asiakkaiden arkaluontoisia potilastietoja vuodettiin pimeään verkkoon syksyllä 2020. Samoihin aikoihin asiakkaille lähetettiin lunnasvaatimuksia tietojen julkaisemisen uhalla.

Poliisi epäilee Kivimäkeä törkeästä tietomurrosta, törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja törkeästä kiristyksen yrityksestä. 

MTV Uutisten tietojen mukaan Kivimäki on kiistänyt aivan esitutkinnan loppuun asti kaikki rikokset, joista häntä epäillään.

Kivimäki passitettiin tutkintavankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä tiistaina 28. helmikuuta. Ennen sitä mies pakoili viranomaisia ulkomailla.

Lue myös:

    Uusimmat