Vastaamon tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki kiistää edelleen kaiken – poliisin tutkinta loppusuoralla

MTV:n Rikostoimittajat: Pohjois-Esplanadilla kaahannut oikeuteen 9:46
MTV:n Rikostoimittajat keskustelivat Vastaamon tietomurrosta, Kuusamon erikoisista festivaaleista ja Pohjoisesplanadin kaaharista Huomenta Suomessa.

Vastaamon suuren tietomurron tutkinta on loppusuoralla. Keskusrikospoliisin pitäisi saada esitutkinta valmiiksi tämän kuun loppuun mennessä, jonka jälkeen juttu etenee syyteharkintaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki on kiistänyt aivan esitutkinnan loppuun asti kaikki rikokset, joista häntä epäillään.

– Keväällä ehkä ennakoitiin, että Kivimäki murtuu kuulusteluissa, mutta niin ei ole käynyt. Kivimäki on selittänyt kuulusteluissa vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja väitetyille teoille. Hän on siis puhunut kuulusteluissa, mutta kiistänyt jyrkästi kaikki rikokset, joista häntä epäillään, MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen totesi Huomenta Suomen Rikostoimittajien keskustelussa.

Pakoili pitkään ulkomailla

Keskusrikospoliisi uskoo, että 25-vuotias Kivimäki on psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron takana.

Psykoterapiakeskuksen asiakkaiden arkaluontoisia potilastietoja vuodettiin pimeään verkkoon syksyllä 2020. Samoihin aikoihin asiakkaille lähetettiin lunnasvaatimuksia tietojen julkaisemisen uhalla.

Kyse on poikkeuksellisen laajasta tietoverkkorikoksesta, joka koskettaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Poliisi epäilee Kivimäkeä törkeästä tietomurrosta, törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja törkeästä kiristyksen yrityksestä. Vastaamon tietomurron uhreja on poliisin tiedossa yhteensä 33 086.

– Vaikka Kivimäki kiistää, kaikki muu näyttö tukee sitä, että hän on tehnyt nämä rikokset, joista häntä epäillään, Lehtinen sanoi Huomenta Suomessa.

Raskaista rikoksista epäilty Kivimäki passitettiin tutkintavankeuteen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä tiistaina 28. helmikuuta. Ennen sitä parikymppinen nuorukainen pakoili viranomaisia ulkomailla.

Lue myös:

    Uusimmat