Historiallinen sotilasparaati, ilotulitus, tuhansia kyyhkysiä – Kiinassa juhlitaan tänään maan 70-vuotispäivää ruhtinaallisin menoin

Millaiseksi mahdiksi Kiina pyrkii? 6:15

Kiinassa juhlitaan tänään näyttävästi maan 70-vuotispäivää. Hongkongin levottomuudet kuitenkin varjostavat juhlamenoja ja -päivää.

Kommunistijohtaja Mao Zedong julisti kansantasavallan syntyneeksi voittoisan sisällissodan jälkeen 1. lokakuuta 1949.

Juhlapäivän ohjelmassa Pekingissä on muun muassa presidentti Xi Jinpingin puhe sekä suuri sotilasparaati. Kiinan odotetaan esittelevän paraatissa maailmalle aseteollisuutensa uusimpia saavutuksia.

Viranomaiset varautuvat levottomuuksiin

Hongkongissa sen sijaan odotetaan mahdollisia uusia yhteenottoja demokratiaa ajavien mielenosoittajien ja poliisin välillä. Hongkongin poliisi varoitti maanantaina, että juhlapäivästä voi tulla "erittäin vaarallinen".

Mielenosoittajat lähtivät Hongkongissa kaduille jo tiistaiaamuna tarkoituksenaan vetää huomiota Manner-Kiinan juhlallisuuksista. Myös poliisi on vahvasti läsnä Hongkongin kaduilla tänään. Hongkongin aluehallinnon johto puolestaan piti juhlapäivän aamuna lipunnostoseremonian eristetyllä alueella.

Kommunistit nousivat Kiinassa valtaan ja kansantasavalta perustettiin, kun Maon johtamat kommunistit kukistivat lännen tukeman Kuomintang-puolueen hallituksen sisällissodassa. Kuomintangin jäänteet vetäytyivät Taiwanin saarelle, joka on siitä lähtien ollut oma valtionsa. Kiina tosin pitää Taiwania omana maakuntanaan.

Kansantasavallan ensimmäiset vuosikymmenet olivat taloudellisesti ankeita, ja Maon epäonnistuneet kampanjat johtivat kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan.

Maon kuoltua vuonna 1976 valtaan nousi Deng Xiaoping, jonka talousuudistukset aloittivat vuosikymmeniä jatkuneen talouskasvun ja nostivat Kiinan maailman toiseksi suurimmaksi talousmahdiksi.

Vaikka kommunistipuolueen ote vallankahvasta on edelleen vahva, on presidentti Xillä edessään paljon haasteita. Kauppasodan Yhdysvaltain kanssa pelätään hidastavan Kiinan talouskasvua, jonka ylläpitäminen ei muutenkaan ole helppoa.

Näyttävät juhlamenot

Uusimmaksi päänsäryksi on tänä vuonna noussut erityishallintoalue Hongkong, jossa suuret mielenosoitukset poliittisten vapauksien puolesta ovat jatkuneet jo kuukausia.

Kiinan hallitus toivookin, että juhlapäivän herättämä kansallistunne vahvistaa sen asemaa kansalaisten silmissä.

– Peking haluaa korostaa modernisoituja asevoimiaan, poliittista yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä suojella intressejään, arvioi Kiina-tutkija Adam Ni sydneyläisestä Macquarien yliopistosta.

Tiistain juhlallisuuksissa Xi ottaa Pekingin Tiananmenin aukiolla tuhansien sotilaiden lisäksi vastaan myös 100 000 siviilikansalaisen ohimarssin.

Taivaalle lasketaan 70 000 kyyhkyä ja sama määrä ilmapalloja. Ilta huipentuu ilotulitukseen. 

Lue myös:

    Uusimmat