Historiallinen Artemis-lento lähestyy Kuuta: "13 anomaliaa havaittu"

Jättisysäys: Historiallisen suuri raketti lähti kohti Kuuta – tältä se näytti 0:57
Tältä näytti Artemis 1:n massiivinen lähtölaukaisu.

Nasan miehittämättömän Artemis 1:n lento on sujunut toistaiseksi onnistuneesti.

Artemis 1 koostuu SLS-laukaisuraketista ja sen kärjessä olleesta miehittämättömästä miehistö- ja huoltoalus Orionista. Space.com kirjoittaa, että Orion-alus on ylittänyt sille asetetut odotukset avaruudessa. 

Nasan mukaan Orion on tavoitteiden mukaisesti tekemässä ohituksen Kuusta ylihuomenna. Tällöin se pyörähtää vain 130 kilometrin etäisyydellä Kuun pinnasta. Lähiohituksen yhteydessä Orionin moottorin on määrä tehdä merkittävä 2,5 minuuttia kestävä polttotesti. Uusia polttotestejä on tarkoitus tehdä myöhemmin lennolla.

Artemis 1 -lento laukaistiin avaruuteen viime keskiviikkona. Kyseessä on Orionin ensimmäinen lento Maan kiertoradan ulkopuolelle. Lennon henkilöstön mukaan Orion on tästä huolimatta "rastittanut kaikki tarvittavat kohdat" vanhan konkarin tavoin. 

– Orion on suoritunut loistavasti tähän mennessä. Kaikki järjestelmät ovat ylittämässä odotukset suorituskykyä ajatellen, kerrotaan Nasasta. 

Mutta kaikki ei suinkaan ole kuulennolla pelkkää pilvillä tanssimista: Artemis-lennon henkilöstön mukaan Orionin matkalla on havaittu 13 anomaliaa tai "omituisuutta". Yksi omituisuus liittyi aluksen navigointiin. 12 muuta anomaliaa olivat Nasan mukaan pikkuvikoja.

Lue myös:

    Uusimmat