Historiaa tehnyt suomalaiselokuva sai raikuvat aplodit Cannesissa

Ohjaaja Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies otettiin erinomaisesti vastaan Cannesin elokuvafestivaaleilla.

Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies sai ensi-iltansa tänään torstaina Cannesin elokuvafestivaaleilla. 

– Cannesin festivaalin tunnusfilmin pyörähtäessä alussa pääsi ensimmäinen itku. Paineita purkautui, Kuosmanen kertoo. 

Kuosmanen myöntää seuranneensa yleisön reaktioita jännittyneenä.

Cannesin festivaali  


- perustettu 1946.  
- festivaalille saapuu yli 4 000 toimittajaa, joista 2 500 Ranskan ulkopuolelta.  
- Cannesin festivaaliohjelmistossa esitetään kuutisenkymmentä uutta pitkää elokuvaa ja rinnakkaistapahtumissa Director’s Fortnightissä ja Critic’s Weekissä yhteensä noin 30.  
- Aki Kaurismäen elokuvista neljä on päässyt huipputekijöiden kilpasarjaan ja kaksi Director’s Fortnightiin.  
-  Juho Kuosmasen Hymyilevä mies ei siis kilpaile Kultaisesta palmusta, mutta se voi voittaa esimerkiksi esikoiselokuvien Camera d’or -palkinnon.  

- Samaan aikaan Cannesissa järjestetään 30 000 kävijän Marche du film -elokuvamessut, jossa tehdään rahoitussopimuksia sekä elokuvien levitysoikeuksia ostetaan ja myydään.   

– Ihan alussa jännitin, kun jotkut hauskoina pitämämme jutut jäivät nauruitta. Naurusta tietää, että yleisö reagoi hyvällä tavalla.

Hiljalleen kansainvälinen yleisö löysi elokuvan alleviivaamattoman komiikan. Lopussa aplodeja tuli niin pitkään, että tekijätiimi lähti lavalta suosionosoitusten yhä jatkuessa. 

– Nyt meillä oli Artén veneellä samppanjavastaanotto, jossa soitti Ykspihlajan Kino-Orkesteri, ja sitten on Silencio-klubilla illallinen sekä bileet. Huomenna on kansainvälisiä haastatteluja. Niiden jälkeen ajattelin istua alas ja miettiä, mitä on tullut pari vuotta tehtyä.

Arté on keskieurooppalainen kanava, joka myös rahoittaa elokuvia. Silencio sen sijaan on yökerho, joka tunnetaan siitä, että David Lynch on yksi sen omistajista. 

Hymyilevä mies -elokuva kertoo tosipohjaista tarinaa Olli Mäestä, joka valmistautuu kesällä 1962 mestaruusotteluun. Mäen manageri Elis Ask odottaa suojatiltaan paljon ja ottelusta rahasampoa.  

Mikään ei mene niinkuin piti, sillä Mäki on rakastunut. Nyrkkeilijää esittää Jarkko Lahti, hänen tulevaa vaimoaan Oona Airola ja Askia Eero Milonoff.  

Lue myös:

    Uusimmat