Mainos

Historiaa ja ruuanlaittoa isänpäivän pakettiin

Historia, jännitys ja ruuanlaitto käyvät tänä vuonna kaupaksi isänpäivän kirjamarkkinoilla. Dekkarisuosikki on jälleen Ilkka Remes.

Siinä missä naiset saivat aiemmin kääriä juhlapäivinä kirjan lahjapaketista, nyt kirjalahjoja ovat alkaneet useammin miehet. Isänpäivästä on tullut joulun jälkeen vuoden kirjamyynnin tärkein sesonki. Yhteensä isänpäivänä ja joulun alla myydään 40 prosenttia vuoden kirjoista.

Kotimaiset kirjat kiinnostavat

Tampereen Akateemisen kirjakaupan myyntipäällikkö Simo Laulajainen kertoo, että isänpäivämarkkinoilla on voimistunut erityisesti hyvien kotimaisten kertojien osuus.

– Kaunokirjallisuuden myyntilistojen kärjessä ovat suomalaiset kirjat, ja niistä löytyy paljon isille sopivia teoksia.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola uskoo, että monet tämän vuoden isänpäivän kirjasuosikit ovat ilmestyneet aiemmin syksyllä. Yksi niistä on lokakuun myydyin ja syyskuun toiseksi myydyin kaunokirja, Ilkka RemeksenIsku ytimeen.

Muista kaunokirjoista Jaakkola nostaa esiin Kjell Westön teoksen Älä käy yöhön yksin, Kari HotakaisenIhmisen osan, Jari TervonKoljatin ja Arto PaasilinnanElävänä omissa hautajaisissa -kirjan.

Simo Laulajainen muistuttaa myös Reijo Mäen dekkareista. Tamperelaisia viehättää lisäksi kaupungin oman kirjailijan – muuallakin maassa suositun – Seppo Jokisen tuotanto. Muita tamperelaisia erikoisuuksia ovat Hannu Hyttisen murrekirjat. Laulajainen uskoo, että Hyttisen tuore Iso pipa – tampere–suomi -suursanakirja, on Tampereella isänpäivän ostetuimpien kirjojen joukossa.

Isän kasvatusoppi nousi listoille

Tietokirjahittejä ovat isän päivän alla Jaakkolan ja Laulajaisen mukaan John SimoninKoneen ruhtinas, Pekka Herlinin elämä, Henrik MeinanderinSuomi 1944. Sota, yhteiskunta, tunnemaisema, Paavo LipposenMuistelmat I, Mauno SaarenHaavikko-niminen mies, Matti SimolanRatakatu 12, Suojelupoliisi 1949–2009 ja Ian Kershaw’nHitler.

Laulajainen uskoo, että myös Juha T. Hakalan vastailmestynyt Isän kasvatusoppi on myydyimpien kirjojen joukossa. Teos tarjoaa näkökulmia askarruttaviin arjen kysymyksiin: ajan hallintaan, kotitöihin, harrastuksiin, luovuuteen, erilaisuuteen ja rajojen asettamiseen.

Perinteinen sotakirja sinnittelee

Sotakirjat ovat olleet perinteisesti suomalaismiesten suosiossa. Simo Laulajaisen mukaan ne ovat kokeneet viime vuosina uuden tulemisen.

– Sotakirjat loivat asemansa aikanaan, kun lahjan saajien joukossa oli enemmän sodan käyneitä isiä. Nyt sotakirjalle on alkanut taas löytyä lukijoita. Ehkä sodankäyneiden isien pojat ja tässä vaiheessa jo pojanpojatkin ovat alkaneet kiinnostua niistä asioista. Onhan kyseessä hyvin usein omankin suvun historia.

Katriina Jaakkola tietää, että paitsi sotahistoriaa valottavilla tietoteoksilla, myös perinteisillä sotakertomuksilla on vankka kannattajakuntansa. Hänen mukaansa esimerkiksi Reino Lehväslaihon teoksia päätyy jälleen moneen lahjapakettiin.

Lama lisää kotoisia harrastuksia

Yksi tämän syksyn kirjojasuosikeista on Juha VirkinIsän keittokirja. Se on "keittiölukemisto”, jossa on reseptien lisäksi tietoa ruoka-aineiden kemiasta ja ruoan historiasta. Teoksen ensimmäinen painos myytiin loppuun noin kuukaudessa.

Katriina Jaakkola arvelee, että koska miehet ovat ”jostain syystä kuninkaita tässä lajissa”, keittokirja on mieluinen lahja isälle.

Simo Laulajainen toteaa, kotona tekeminen on lisääntynyt laman myötä.

– Kun ei käydä ehkä niin paljon ulkona syömässä, ei tehdä pidempiä matkoja ja katsotaan muutenkin tarkemmin mihin raha käytetään, tehdään kaikenlaista enemmän kotona. Keittokirjat ja myös erilaiset askarteluteokset kiinnostavat siksi enemmän.

Viskiä ja intialaisia rikoksia

Katriina Jaakkolan oma suosikki isänpäivälahjaksi on Kotiteollisuus-yhtyeen keulahahmona tutuksi tulleen Jouni HynysenMies katoaa.

– Se on tietylle isätyypille varmasti oikein mielenkiintoinen löytö.

Simo Laulajaisen suosituslistalla ovat muun muassa Barack ObamanRohkeus toivoa ja Helen Arthurin mallasviskeistä kertova 101 viskiä, joita on maistettava edes kerran elämässään.

Laulajainen nostaa esiin myös tuoreen intialaiskirjan.

– Mielenkiintoinen uutuus on Aravind AdiganValkoinen tiikeri. Se kertoo Intiasta hyvin mielenkiintoisella tavalla. Kirja on sikäläisen kulttuurin kuvaus ja siinä myös tapahtuu rikoksia, ja se on todella lukemisen arvoinen teos.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.