Hirviporukalle oli käydä köpelösti Liperissä: Liian painava ruho sysäsi metsästäjät hyiseen järviveteen – "Siviilineuvokkuudella kuolemantapauksilta vältyttiin"

Hirviporukalle oli käydä Liperissä köpelösti, kun veneeseen lastattu hirven ruho sysäsi metsästäjät hyiseen järviveteen. Tilanteesta kuitenkin selvittiin neuvokkuuden ja pelastusliivien avulla.

Hirvestyskausi alkaa olla Suomessa täydessä vauhdissa. Liikekannalla olevat metsän kruunupäät aiheuttavat hämminkiä paitsi autoteillä, nyt näemmä myös vesillä.

MTV Uutiset kertoi eilen, miten hirviseurue oli joutunut Pohjois-Karjalan Liperissä veden varaan kuusimetrisen alumiiniveneen hörpättyä vettä Paksuniemen edustalla.

Ruhoa kuljetettiin mantereelle vettä pitkin

Metsästäjät olivat lähteneet etevänä uimarinakin tunnetun eläimen perään Liperin Niinikkosaareen. Hirvi oli kaadettu, ja porukka lähti tuomaan ruhoa takaisin mantereelle vesitse.

Seurue oli liikkunut kahdella veneellä, joista ensimmäinen oli painellut mantereelle jo edeltä. Hirven viimeistä matkaa jäi valmistelemaan kolme metsästäjää.

Operaatiosta tuli kuitenkin elämän ja kuoleman kamppailu.

Tarunhohtoinen eläin todisti mahtinsa vielä elottomanakin, sillä alumiinivene ei kyennyt kannattelemaan metstästäjien ja suurimmillaan yli 700-kiloiseksi kasvavan olennon painoa.

Kipon keula alkoi ahnehtia vettä, ja lopulta koko paatti kellahti. Troikka hirvineen joutui tumman, syksyisen järviveden hyiseen syleilyyn.

Pelastusliivit pelastivat

Kaikeksi onneksi hirviporukka selvisi haverista säikähdyksellä. Pyydetty eläinkin saatiin lopulta kuskattua rantaan.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sami Meriläinen kiittelee edeltä menneen seurueen neuvokkuutta sekä hätään joutuneiden metsästäjien asianmukaista varustautumista.

– Veneilijät olivat varustautuneet pelastus- ja paukkuliivein, joiden avulla he pysyivät pinnalla. Edeltä mennyt porukka ihmetteli rannalla, minne loput jäivät, ja yksi seurueesta tähyili järvelle kiikarikiväärin kiikarin avulla.

– Veden varaan joutuneet metsästäjät havaittiin noin kuudensadan metrin päästä värikkäiden liivien ansiosta.

"Puhelu katkesi vasta, kun soittajan kännykkä kastui"

Meriläinen kertoo, että kolmikko oli saatu pelastettua kuivalle maalle jo ennen pelastuslaitoksen saapumista.

– Uppoavassa veneessä olleet metsästäjät ehtivät soittaa hätäkeskukseen ennen veteen joutumista. Puhelu katkesi vasta silloin, kun soittajan kännykkä kastui.

Kolmikko ehti kellua kylmässä vedessä noin vartin.

– Se on tähän aikaan vuodesta aika pitkä aika, palomestari Meriläinen muistuttaa.

Pelastuneet hytisivät rannalla kylmissään ja heidät toimitettiin ensihoidon tarkastettavaksi, mutta vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin.

"Poikkeuksellinen onnettomuus"

Sami Meriläinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta ei muista kohdanneensa vastaavanlaista metsästysonnettomuutta uransa aikana.

– Poikkeuksellinen tapaus. Siinä oli varmaankin käynyt niin, että veneessä oli joko liikaa painoa, tai sitten sen paino oli jakautunut huonosti, ja vene kaatui.

Tavallisin metsästykseen liittyvä yhteydenotto koskee Meriläisen mukaan pieniä maastopaloja. Ne ovat saattaneet syttyä huonosti sammutetuista nuotioista.

– Tyypillisimmät metsästyshaverit ovat puolestaan haavoja. Sitten toisinaan sattuu venähdyksiä ja murtumia, maastossa kun liikutaan.

Ikävimmiksi tapauksiksi Meriläinen nostaa metsästysvahingot, eli ne onnettomuudet, joissa metsästystoveria tai sivullista ammutaan vahingossa.

Kaiken kaikkiaan metsästysonnettomuudet ovat harvinaisia.

– Meille tulee keskimäärin muutamia ilmoituksia vuodessa.

"Pelastuslaitos on olemassa sitä varten, että hommat menevät vihkoon"

Meriläinen kehuu metsästäjien olevan "terveellä järjellä varustettua, vastuullista porukkaa, joka tiedostaa riskit ja sen, että luonnossa voi sattua odottamattomiakin asioita."

– Hirven metsästys on kuitenkin erittäin suunniteltua ja ohjattua toimintaa: arvioidaan etukäteen kulkureitit, matkojen kestot ja varusteet. Siksi tämäkin porukka oli varautunut kunnolla.

Aina ei paraskaan varustautuminen tai varautuminen estä onnettomuuden sattumista, ja silloin pelastuslaitos tulee väliin.

– Korostan, että pelastuslaitos on olemassa juuri sitä varten, että hommat menevät kaikesta huolimatta niin sanotusti vihkoon.

Liperinkin onnettomuus oli Meriläisen mukaan läheltä piti -tapaus.

– Lopputulos olisi voinut olla surullisempikin. Onneksi kuitenkin ripeällä toiminnalla ja siviilineuvokkuudella kuolemantapauksilta vältyttiin.

Lue myös:

    Uusimmat