Huonosta kelistä huolimatta Jirsi päätti lähteä veneilemään ystäviensä kanssa – kukaan ei voinut arvata millaiseksi juhannuksen huviajelu muuttuisi

Kaksi vuotta sitten juhannusaattona sää oli muuttumassa huonoksi ja aallot olivat suuria Rantasalmella. Kaverukset Jirsi Nokelainen, Tuomo Pekkonen ja Teemu Konttinen päättivät silti lähteä veneilemään, eikä heistä kukaan voinut arvata mitä heillä oli edessään.

Juhannusaaton huviveneily kääntyi nopeasti hektiseksi pelastusoperaatioksi, sillä miehet pelastivat 12 henkilöä hukkumasta.

– Olimme alun perin menossa veneellä kylpylään, mutta päätettiinkin vaihtaa reittiä. Meillä oli iso vene ja kokenut kippari, joten uskalsimme lähteä liikkeelle, Nokelainen kertoo.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi toukokuussa Mika Lehdon ihmisen pelastamisesta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi Mika Lehdon ihmisen pelastamisesta 0:30

Veneet olivat menossa vastakkaisiin suuntiin. Nokelaisen seurueen vene turvallisemmin myötäaallokkoon, ja toinen vene aaltoja vasten. Nokelaisen mukaan tilanne näytti jo kaukaa huonolta, vaikkei hän osannutkaan vielä arvata kuinka huonosti tilanteessa käy.

– Voisi jopa sanoa, että jäimme valmiuteen katsomaan, jos jotain tapahtuu.

Pelastusoperaatio kesti alle 10 minuuttia

Hetken kuluttua vene alkoi painua veden alle. Nokelainen ystävineen oli nopeasti paikalla, mutta silti kaikki toisen veneen matkustajat olivat joutuneet hetkessä veden varaan.

Pelastettavana oli sekä lapsia että aikuisia. Kaikilla lapsilla oli yllään pelastusliivit, mutta kaikilla aikuisilla ei. 

– Keräiltiin veden varaan joutuneita meidän veneeseemme. Tilanne oli haastava, koska aallot olivat niin isoja, että ne menivät veteen joutuneiden päiden yli. Aallokko kuljetti veden varaan joutuneet jopa 150 metrin päähän toisistaan. Myös vene liikkui aaltojen mukana, Nokelainen kuvailee pelastusoperaatiota.

Nokelainen arvioi, että pelastusoperaatio kesti noin 6–8 minuuttia. Siinä ajassa veneseurueen 13. jäsen oli ehtinyt hukkua. Hukkuneella miehellä ei ollut yllään pelastusliivejä.

Kolmikko palkittiin presidentin myöntämällä hengenpelastusmitalilla

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi toukokuussa kymmenelle ansioituneelle henkilölle hengenpelastusmitalin. Nokelainen ystävineen sai kukin oman mitalinsa. 

– Mitali tuli yllätyksenä, sillä tapahtuneesta on jo sen verran kulunut aikaa. On se kuitenkin todella hieno juttu, jota arvostamme, Nokelainen kertoo.

Parin vuoden takainen tilanne herättää Nokelaisessa edelleen hämmennystä. Pelastusoperaatio opetti Nokelaisen toimimaan rauhallisesti vaarallisessa tilanteessa.

Tapaturmasta huolimatta Nokelainen on pystynyt liikkumaan vesillä hyvillä mielin.

Kolmikko kokoontuu jälleen viettämään juhannusta yhdessä samassa paikassa Rantasalmella - tietysti veneillen. 

Lue myös:

    Uusimmat