Hirvieläinten näivetystauti voi levitä Suomeen – sukua hullun lehmän taudille

Hirvieläinten näivetysstauti on vaarassa levitä myös Suomeen, sanoo tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen Evirasta. Hänen mukaansa on kuitenkin vielä vaikea arvioida, kuinka todennäköistä taudin leviäminen on.

Ruotsalainen maatalouslehti ATL uutisoi viikonloppuna, että Norjassa on todettu useita hirvieläinten näivetystautitapauksia. CWD-nimellä tunnettu näivetystauti kuuluu Eviran mukaan samaan aivotautiryhmään kuin hullun lehmän tauti.

Näiden tarttuvien aivosairauksien aiheuttajia ovat prionit. Prionit ovat tulehdusta aiheuttavia valkuaisainerakenteita, joten näivetystautia ei aiheuta mikään eliö. Tautiin sairastunut eläin laihtuu ja kuihtuu sekä alkaa hoipertaa.

Oksasen mukaan näivetystautiin kuolleet eläimet ovat olleet hirviä ja tunturipeuroja.

– Tautia ei ole tavattu poroissa, vaan ainoastaan villeissä tunturipeuroissa ja hirvissä, hän painottaa.

Villipeura on samaa lajia kuin poro, mutta villipeura on täysi villieläin. Suomessa poro tarkoittaa puolikesyä villieläintä.

Tauti tuskin tarttuu ihmisiin

Evira pyytää metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia kiinnittämään huomiota epätavallisesti käyttäytyviin ja nälkiintyneisiin hirvieläimiin. Evira pyrkii saamaan kuihtuneista eläimistä näytteitä.

Näivettymistauti on Pohjois-Amerikassa melko yleinen. Norjassa tänä vuonna todetut tapaukset ovat ensimmäiset Euroopassa.

Tauti leviää eläimestä suoraan toiseen sekä eritteiden välityksellä.

Oksasen mukaan ei ole näyttöä, että tauti leviäisi ihmisiin. Jos näin kuitenkin tapahtuu, seuraukset olisivat suunnilleen samanlaiset kuin hullun lehmän taudissa eli aivokudoksen tuhoutuminen. 

– Alueilla, joilla tautia esiintyy ei pidä syödä edes terveeltä vaikuttavan eläimen aivoja tai imukudoksia, Oksanen sanoo. 

Suomessa on ollut myynnissä amerikkalaista kauriin virtsavalmistetta, jolla on houkuteltu hirvieläimiä metsästettäväksi. Vielä ei ole tietoa, onko tautia voinut levitä sitä kautta Suomeen. 

– Kaikkien hirvieläintuotteiden tuonti Amerikasta on nyt kiellettyä, Oksanen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat