Hirsitalon peruskorjaus: vesikatto ja piiput

Kun purkutöistä oli saatu tehtyä suurin osa, talon rakenteet alkoivat paljastua. Hirsirakenteet osoittautuivat hyväkuntoisiksi, eikä odottamattomia kosteusvahinkoja paljastunut. "Osa nurkkia on kuitenkin vielä avaamatta",Tuomas Peltola huomauttaa. "Jää nähtäväksi, mitä sieltä löytyy."

Ikkunat on yläkertaa lukuun ottamatta uusittu kymmenen vuotta sitten, joten niille ei tarvitse tehdä mitään. Yläkerran ikkunat ovat vanhat ja yksilasiset, joten uusien teettäminen on edessä.

Talon monet vanhat tulisijat osoittautuivat kuntotarkastuksessa korjauskelpoisiksi. Hormit oli jossain vaiheessa yhdistetty; joten ne puretaan ja muurataan uudet jo paloturvallisuudenkin takia. Erilliset piiput tehdään käsinlyödystä ruukkitiilestä, jotta talon entinen ilme säilyisi.

"Harmillista kyllä, keittiöstä oli purettu vanha leivinuuni ja rakennettu tilalle avotakka", Peltola pahoittelee. "Se on nyt vuorostaan purettava ja suunniteltava uusi leivinuuni tilalle. Se tulee olemaan iso projekti."

Vesikatolla oli ollut vuotoja. Kaikki jiirit on uusittava, sillä ne olivat olleet liian kapeita ja uittaneet vettä vuosikymmenien ajan muualle kuin olisi pitänyt – jopa välipohjiin asti, joita joudutaan sen seurauksena myöskin korjaamaan. Tuulettuvan alapohjaontelon ja lattian välinen rakennekin oli osin heikkokuntoinen, minkä Peltola totesi kouriintuntuvasti humahdettuaan siitä läpi:

"Oikeastaan olimme odottaneet lattiarakenteen olevan paremmassa kunnossa. Yläpuolisen tuuletuksen puuttuessa kosteus oli kuitenkin päässyt puruihin ja mädättänyt niitä kannattavat aluslaudat. Hyvä asia on se, että tarkempi tutkiskelu paljasti kuitenkin kaikkien tukirakenteiden olevan hyvässä kunnossa, eikä niitä tarvitse vaihtaa. Pitää vain lisätä vasoja, jotta pohjasta saadaan tasaisempi."

"Rakennuksen historia selvittämisen ja mittauspiirustusten laatimisen yhteydessä kannattaa myös arvioida rakennuksen kunto ja selvittää, löytyykö sieltä vauriokohtia", painottaa arkkitehti Kimmo Lylykangas (Arkkitehtuuritoimisto Kimmo Lylykangas Oy).

"Vanhan hirsirakennuksen tapauksessa vauriot ovat veden aiheuttamia. Vettähän voi tulla kolmesta paikasta: sadevettä taivaalta, perustusten kautta maasta noussutta vettä tai vesijohdotuksen kautta päässyttä vettä. Vesikaton kunto on tarkastettava muistaen erilaiset taitteet, hormien liitoskohdat ja tukkeutuneitten kourujen mahdollisesti aiheuttamat vauriot. Rakenteita ei tarvitse aina uusia vaan ne voidaan tukea ja korjata: kun kastunut puu on saatu kuivaksi ja veden johtuminen rakenteisiin estetty, se kestää taas", Lylykangas toteaa.

Myös hirsitalotyömaalla korjaustyöt alkoivat kaikkein tärkeimmästä kohdasta eli siitä, kuinka estetään lisävaurioiden syntyminen. Vesikattorakenteet avattiin ja niitä kunnostettiin tarpeen mukaan. Samanaikaisesti purettiin vanhat, rapautuneet hormit ja muurattiin uudet tilalle. Päälle tuli lopuksi uusi vesikate valmiiksi maalatusta konesaumapellistä. Talon henkeen olennaisesti kuuluvat jalkarännit palautettiin, vaikka niiden tekemiseen kykeneviä ammattimiehiä alkaa löytyä yhä vähemmän.

(JKA 27.10.2006)

Lue myös:

    Uusimmat