Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hilloaminen säästää marjojen terveelliset yhdisteet

vadelma lehdellä
vadelma lehdelläCopyright Alma Media Oyj 2000
Julkaistu 19.08.2002 10:32

Marjojen keittäminen hilloksi on hellävarainen tapa säästää niiden sisältämät terveelliset yhdisteet, kuten flavonolit ja fenolihapot. Nämä antioksidantteina toimivat yhdisteet jäävät hilloon jopa 80 prosenttisesti, kun taas perinteisessä höyrymehustuksessa marjojen flavonoleista vain 15 prosenttia uuttuu mehuun. Tutkija Sari Häkkisen väitöstutkimuksen mukaan kotimaisista marjoista karpalossa, juolukassa, puolukassa, mustaherukassa sekä variksenmarjassa on flavonoleja enemmän kuin yleisimmin käyttämissämme hedelmissä tai kasviksissa lukuun ottamatta sipulia ja lehtikaalia. Marjojen säilöntämenetelmällä näyttää olevan selkeä vaikutus yhdisteiden pysyvyyteen.

mustikkaamustikkaaCopyright Alma Media Oyj 2000

- Sipulin flavonolipitoisuus on 300-500 milligrammaa kiloa kohden ja se on aivan omaa luokkaansa, sillä marjojen flavonolit yltävät parhaimmissakin tapauksissa vain 260 milligrammaan kilolta, kuvailee Häkkinen pitoisuuseroja. Suomalaisten ruokavaliossa sipuli kattaa 36 prosenttia flavonolien lähteistä, mutta marjat tulevat hyvänä kakkosena 30 prosentin osuudellaan. Myös tee ja omena ovat merkittäviä antioksidanttien saantilähteitä. Flavonoleista tunnetuimman yhdisteen, kversetiinin, on arveltu pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lisäksi useiden fenolihappojen, kuten ellagihapon on havaittu estävän syöpäkasvainten muodostumista koe-eläimillä.

Mustaherukka säilyy pakastimessa

puolukoitapuolukoitaCopyright Alma Media Oyj 2000

Kallisarvoisia flavonoleja häviää herkästi survottaessa marjoja sekä mehujen valmistuksessa. - Survonnassa vapautuu entsyymejä, jotka reagoivat yhdisteiden kanssa. Mehustuksessa puolestaan vesihöyry nappaa flavonoleja mukaansa, kertoo Häkkinen. Hänen mukaan mehuasemien käyttämä kylmäpuristustekniikka on parempi menetelmä siinä mielessä, että siten valmistettuihin mehuihin jää jäljelle yli 40 prosenttia marjojen sisältämistä flavonoleista.

- Pakastaminen vaikuttaa eri marjojen flavonolipitoisuuksiin eri tavoin. Esimerkiksi puolukassa yhdisteiden määrä laskee 40 prosenttia, mutta mustaherukassa pitoisuus pysyy ennallaan, kun kokonaiset marjat säilytetään pakastimessa yhdeksän kuukautta, havainnoi Häkkinen.

Mansikkalajikkeiden flavonoleissa eroja

mansikoita

Kotimaisten parinkymmenen marjan flavonoli- ja fenolihappopitoisuuksia sekä niiden säilönnänkestävyyttä selvittäneessä tutkimuksessa Häkkinen mittasi myös eri mansikkalajikkeiden välisiä antioksidanttieroja. - Eniten yhdisteitä oli uudessa lajiketulokkaassa Honeoyessa ja heikoimmaksi jäi suosittu Senga Sengana, listaa Häkkinen. Sen sijaan perinteisellä tekniikalla ja luomu-viljeltyjen mansikoiden välillä ei ollut havaittavissa selkeitä eroja yhdisteiden pitoisuuksissa. (Lähde:Finfood)

Lisää aiheesta:

Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaanKäsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussaTyöpäivä on taas pulkassa, mutta mikä ihme on tämä "pulkka"? Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkunSorrutko yleiseen mokaan suun hygieniassa? "90 prosentilla on parantamisen varaa"Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa
Lifestyle
mansikoita
Copyright Alma Media Oyj 2000

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 17:22
    Ruoka

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • 16:11
    Sanonnat

    Työpäivä on taas pulkassa, mutta mikä ihme on tämä "pulkka"?

  • 14:04
    Ruoka

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun

  • 11:26
    Suun terveys

    Sorrutko yleiseen mokaan suun hygieniassa? "90 prosentilla on parantamisen varaa"