Ruotsalainen hiihtotähti avautui kauhunhetkistään: "En kyennyt kävelemään, puolet kasvoista roikkui, en pystynyt puhumaan"

Kolminkertainen maailmanmestari Per Elofsson kertoi Expressenille viime vuoden lokakuussa tapahtuneesta aivohalvauksesta ja vaikeasta kuntoutumisesta. 

Elofsson, 42, on työskennellyt menestyksekkään hiihtouransa jälkeen tv-kommentaattorinsa. Hänen elämänsä otti uuden suunnan, kun kotona Uumajassa iskivät aivohalvauksen oireet. 

Hän huomasi, ettei päässyt pois kylpyhuoneesta. Elofsson luuli aluksi, että hänellä on migreeni. 

– Ymmärsin, ettei kaikki ollut kohdallaan. Muistan, kun soitin perheelleni, että soittakaa hätänumeroon, hän kertoi Expressenille. 

Seuraavana aamuna hän heräsi halvaantuneena. 

– En pystynyt kävelemään, puolet kasvoistani roikkui, eikä sanoja tullut ulos, kun yritin puhua. 

"Kaikki oli vaikeaa"

Elofsson voitti urallaan kolme maailmanmestaruutta, olympiapronssin ja kaksi maailmancupin kokonaisvoittoa. Keho, joka oli aiemmin ollut hänen työkalunsa, ei enää toiminutkaan. 

– Kaikki tapahtunut on uskomatonta. 

Kolmen viikon kuluttua hän pystyi jo kävelemään hieman. Elofsson oli kuitenkin äärimmäisen väsynyt koko ajan. 

– Kaikki oli vaikeaa, hampaiden harjaaminen ja deodorantin laittaminen. Menetin etäisyydentajuni ja törmäsin joka paikkaan. 

Kun hän meni makuuasentoon, kaikki ikään kuin tyhjentyi. 

– Päässä ei liikkunut mitään. Yleensä olen luovimmillani, kun menen sänkyyn. Nyt kaikki oli pimeää. Aivan kuin aivoilla ei olisi ollut energiaa ajatella. 

Kunto palautunut hyvin

Uudenvuoden aikoihin Elofsson alkoi tuntea oloaan paremmaksi. Lääkärit havaitsivat kuitenkin sydämessä pienen reiän, mikä vaati operaation. 

Kun sairastumisesta on kulunut 11 kuukautta, Elofsson on palautunut hyvin. Hän kävelee ja pystyy tekemään normaaleita arkiaskareita. 

Hän uskoo, että huippu-urheilijan tausta on hyödyttänyt erityisesti henkisellä puolella. 

– Todennäköisesti kunto parantuu, mutta siitä ei ole mitään takuuta.

Lue myös:

    Uusimmat