Hiihtolomailijoille luvassa kaikkea loskasta paukkupakkasiin – jopa -20 etelässäkin!

Pekka Pouta hiihtolomakeleistä: Rinteet on kunnossa 2:09

Viimeisimmät ennusteet kertovat, että ensi viikon sää on hyvin vaihtelevaa.

– Maanantain vastaisena yönä pakkanen voi olla kireä etelässäkin, mutta maanantaina sää jo lauhtuu. Oulun korkeudella on maanantaina ja tiistaina suojaa, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko.

Maanantaina Pohjois-Suomeen saapuu myös lumisadealue. Pohjois-Lapissa pysytään pakkasen puolella oikeastaan koko alkuviikko.

Tiistaina lämpötila on etelässä pari astetta nollan yläpuolella, nollarajan ollessa Oulun korkeudella. Etelä-Lapissa on pakkasta 2–5 astetta. Pohjois-Lapissa pakkasta on 10–15 astetta.

– Etelärannikon tuntumassa näyttäisi tiistaina tulevan vesisadetta. Eteläisessä Suomessa lumet vähenevät, mutta muualla määrät pysyvät ennallaan. Lapissa lumimäärä kasvaa, Alanko sanoo.

Keskiviikkona pakkanen kiristyy

Keskiviikkona pakkanen kiristyy maan eteläosaa myöten, ja tämän yhdeydessä lunta sataa pohjoiseen ja hieman myös etelään. Keskiviikkona maan pohjois- ja keskivaiheilla on myös voimakasta puuskittaista tuulta.

Myös torstai ja perjantai ovat koko maassa pakkaspäiviä, Etelä-Suomea myöten.

– Varsinkin perjantaiaamuna pakkanen on kireää koko maassa. Voi sanoa, että pakkasta on 10–20 astetta Etelä-Suomea myöten.

Viikonloppuna tuuli kääntyy jälleen länteen ja sää lauhtuu, ja lämpötilat kohoavat huomattavasti. Plussaa on 2–4 astetta koko maassa.

Alanko kertoo, että viime päivien poikkeuksellisen korkeat lämpötilat johtuvat föhn-ilmiöstä, jossa läntinen ja lauha ilmavirtaus on voimakas.

Lue myös:

    Uusimmat