Hiiden opistossa tarjolla Tylsän valokuvauksen työpaja, jossa luvassa on tympeitä ja tylsiä aiheita – opettaja kertoo, miksi betoniseinän kuvaus kannattaa

Matti Pirhonen näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät kuvat 0:35

Tylsän valokuvauksen työpajaa pitävä valokuvaaja Matti Pirhonen uskoo tylsän valokuvauksen tuovan vastapainoa nykyiselle kiireiselle elämälle. Katso yllä olevalta videolta, millaisia ovat tylsät kuvat.

Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella toimivan Hiiden opiston kurssitarjotinta tarkkaileva voi joutua hieraisemaan kahdesti silmiään. Syyskuussa alkaa nimittäin kurssi, joka kulkee nimellä "Tylsän valokuvauksen työpaja".

"Työpajassa opetellaan kuvaamaan tylsiä valokuvia kuvaustehtävien avulla sekä kuuntelemalla tympeitä ja mitäänsanomattomia alustuksia seuraavista aiheista: - Kuva kuin elämä - opi näkemään tylsyys ympärilläsi - Kuvasommittelun tylsät mahdollisuudet - Ankeutta värisävyillä - beigen ja harmaan ikuinen liitto - Huono valaisu ja lattea kontrasti - Lyhyt johdatus betoniestetiikkaan", kurssin kuvauksessa lukee.

Miksi kukaan haluaisi tietoisesti ottaa tylsiä kuvia? Työpajan opettaja ja valokuvaaja Matti Pirhonen vastaa, ettei välttämättä haluakaan.

– Siinä voi ehkä kääntää nurinpäin totutut ajatukset siitä, mitä kuvaa ja miten kuvaa. Valokuvausta harrastavat pyrkivät yleensä saamaan kiinnostavia ja kauniita kuvia kauniista asioista. Siihen liittyy medioissa pyörivä kuvatyyli, joka on värikäs, korkeakontrastinen, dynaaminen. Tämä on tällainen vastakohta, Pirhonen kuvailee.

Tylsyys luo vastarintaa

Pirhonen kertoo pyöritelleensä itse tylsyysteemaa jo parin vuoden ajan, ja kuvailee itseään muutenkin ”tylsäksi tyypiksi”. Hän kertoo harrastaneensa tylsää kuvausta enemmänkin, ja pitävänsä YouTubessa myös kanavaa nimeltä The Most Boring Channel Ever.

– Tylsimmäksi laskettu video oli sellainen, jossa oli kuvattu 10 tuntia tiiliseinää. Päätin sitten pistää paremmaksi, ja kuvasin kymmenen ja puoli tuntia valkoista kipsilevyseinää, Pirhonen kertoo.

Tylsyysteeman taustalla on kuitenkin muutakin. Pirhonen haluaa tylsyydellä luoda vastarintaa nykyistä kiireistä ja hektistä elämänmuotoa vastaan, ”jossa ollaan tehokkaita ja kaiken pitää olla hienoa ja mageeta”.

– Kaikki luovuus myös edellyttää tylsyyttä, kiireessä ei synny mitään luovaa. Jos ajatellaan vaikka koko länsimaista ajattelua, jonka pohja on antiikin filosofien ajattelussa. Heillä oli kuvottavan tylsää, he istuskelivat ja juttelivat, kun ei ollut mitään tekemistä.

6 minuutissa ja 48 sekunnissa kurssi täyteen

Tylsässä kuvaamisessa on Pirhosen mukaan myös meditatiivinen ulottuvuus – sekä kuvatessa että kuvia katsellessa.

– Kuvaaminen voi olla rauhoittavaa ja rentouttavaa. Sellainen, ettei edes yritä saada aikaan mitään kiinnostavaa, vaan päinvastoin.

Viime vuonna Pirhonen piti lyhyen tylsän valokuvauksen työpajan ohjeistapahtumana Länsi-Uudenmaan taiteilijaseuran kesänäyttelyssä. Silloin kävijöiltä tuli positiivista palautetta – ja työpajaa kutsuttiin toki myös tylsäksi.

Nyt Pirhonen opettaa tylsää valokuvausta ensi kertaa virallisessa oppilaitoksessa seitsemän oppitunnin verran sunnuntaisin. Kurssin ilmoittautuminen avautui torstaina, ja vain kuudessa minuutissa ja 48 sekunnissa koko osallistujamäärä, 12 paikkaa, meni täyteen.

Kurssista tulossa tylsä

Pirhonen toivoo, että ihmiset vapautuisivat kuvaamaan tylsiä aiheita, tylsällä tavalla, ja löytäisivät tylsyyden. Hän lupaa, että kurssi on tylsä.

– Aion puhua monotonisesti, siellä on powerpoint-tyyppisiä esityksiä, jotka ovat sietämättömän tylsiä ja olen varta vasten kuvannut tylsiä kuvia, joita katsomme, Pirhonen kertoo.

Pirhonen kuvailee esimerkiksi Helsingin Merihakaa oivalliseksi kuvauspaikaksi sen useiden betonipintojen ansiosta. Betoni on Pirhosen mukaan hyvä tylsyysmateriaali.

– Siellä Merihaassa oli huippu saavutettu, kun oli maalattu betonipinta harmaaksi. Se oli jotain uskomatonta, Pirhonen naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat