HIFK piti pitkän kriisipalaverin suljettujen ovien takana – tähtihyökkääjä avasi sisältöä: "Turha tässä on sen enempää valehdella"

Maalikooste: HIFK - KalPa 5:55
Videolla HIFK-KalPa-ottelun maalikooste.

Jääkiekon SM-liigassa Helsingin IFK rämpii syvällä suossa. Voittoja ei tule, sarjasijoitus on umpisurkea (14:s) ja koko joukkue on hirvittävässä lukossa. IFK piti keskiviikkona pitkän palaverin, jossa puitiin tämän hetken suurinta ongelmaa.

Vilkaisu valotaululle kertoo tuttua kieltä. HIFK:n maalimäärä on jäänyt jälleen kerran ohueksi. Se, jos mikä, turhauttaa kotiyleisöä.

Vihellykset alkavat jo toiselle erätauolle mentäessä. Ne vain voimistuvat, vaikka kotijoukkueen hyökkääjä Kasper Halttunen jää rajun taklauksen alle. Hetken hiljaisuuden jälkeen yhä useampi kotijoukkueen kannattaja yhtyy mielenilmaukseen.

Tämä ei riitä.

Loppulukemat ovat isäntien kannalta karut.

IFK 0, KalPa 3.

Helsingin vanhan jäähallin ytimessä yksi ovi pysyy pitkään kiinni. Ulospäin astelee vain huollon väkeä.

Kymmenien minuuttien odotuksen jälkeen automaattiovi aukenee. IFK:n päävalmentaja Ville Peltonen marssii lehdistön eteen.

– Ansaitsimme kotiyleisön reaktion. Emme olleet sitkeitä, niin kuin olemme olleet kaikissa muissa kotiotteluissa.

– Se on anteeksiantamatonta, Peltonen murisee.

IFK-päävalmentaja poistuu paikalta. Hiljaiselo jatkuu.

Pelaajista vain kovia kokenut Kasper Halttunen on astunut ulos pukukopista. Nuorukainen poistuu nopeasti Helsingin sateiseen iltamaan.

Suljettujen ovien takana pelaajat jatkavat nykytilanteen läpikäyntiä.

Yksi aihe on erityisesti pinnalla. Maalinteko.

15 ottelua ja vain 23 tehtyä häkkiä. SM-liigan heikoin saldo.

– Turha tässä on sen enempää valehdella. Puhuimme pelaajien kanssa maalinteosta. Isosti, HIFK:n tähtihyökkääjä Eetu Koivistoinen myöntää MTV Urheilulle.

Murheenkryyni

IFK-fanien kärsivällisyys alkaa olla koetuksella. Keskiviikon mielenilmaus ei jäänyt myöskään pelaajilta huomioimatta.

– Onhan se hienompaa pelata silloin, kun kotiyleisö hurraa ja kannustaa kovaan ääneen. Emme ansainneet nyt yhtään tuon enempää. Tämä on kuitenkin maalintekopeli, Koivistoinen totesi IFK-yhteisön reaktiosta.

Mikä siinä maalinteossa nyt tökkii? Miksi siitä on tullut niin iso mörkö teille?

– Yksi asia on maltti. Toinen on sellainen tietynlainen halukkuus. Se ei saa mennä siihen, että alamme puristamaan mailasta. Se on ihan viimeinen juttu, kun rupeaa kädet rakkuloilla tuolla leipomaan. Siitä ei tule sitten yhtään mitään. Tarvitsemme tietynlaista jämäkkyyttä siihen, kun olemme menossa tekemään maaleja. Jos katsoo viimeisiä neljää-viittä peliä, niin koen, että meidän hyökkäyspelaamisemme on mennyt parempaan suuntaan. Olemme saaneet enemmän hyökkäysalueaikaa ja olemme luoneet riittävästi paikkoja. Ylivoima on yksi murheenkryyni. Uskon, että se lähtee rullaamaan. Siihen on jo nyt saatu paremmin rauhaa, Koivistoinen perkaa.

IFK:n ongelmat ovat paljon syvemmällä kuin pelkissä pelillisissä elementeissä. Koko joukkue tuntuu olevan lukossa.

Koivistoisella itsellä on omakohtaisia kokemuksia siitä, miten tehottomuus voi syödä miestä rotan lailla. Koivistoinen antoi muutama vuosi sitten Telialle tunteikkaan haastattelun, jossa hän kävi läpi pitkää, maalitonta putkeaan. Alla oli onnistunut kausi, minkä jälkeen odotusarvot olivat tapissa.

Video kyseisestä haastattelusta näkyy täältä.

IFK:n nykyiset maalinteko-ongelmat koskettavat yhtä lailla Koivistoista, joka on iskenyt alkukauden 15 ottelussa vain viisi (2+3) tehopistettä.

Voiko aiemmasta kokemuksesta ammentaa jotain oppia nykyhetkeen?

– Ei muu auta kuin se, että tekee perustyöt mahdollisimman hyvin. Totta kai olen huolissani siitä, kun maaleja ei tule. Omaan hyökkäyspelaamiseeni on tullut malttia, eikä se ole ollut enää yhdenlaista roiskimista. Koko joukkue tekee hommia ja saamme paikkoja. Se on se tie, millä ne kiekot rupeavat menemään sisään ja mitä kautta ne padot murtuvat, Koivistoinen miettii.

Pelaajat vastuussa

IFK:n vaikeuksien keskellä puheet kääntyvät nopeasti siihen, että pitääkö seuran tehdä henkilöstömuutoksia. Koivistoinen peräänkuuluttaa, että ongelmat ovat pelaajien ratkottavissa.

– Ei kukaan koutsi pysty penkin takaa maaleja tekemään. Tai kukaan kannattaja katsomon penkeiltä. Se on meidän juttumme. Mulla on kova usko tähän porukkaan. Meillä on todella sitoutunut joukkue, mikä näkyy muun muassa meidän puolustuspelaamisessamme. Meille ei tehdä kuitenkaan paljoa maaleja. Ihan varmasti jokainen kantaa huolta siitä, että miksi se maalinteko ei suju tällä hetkellä.

IFK:n pelit jatkuvat viikonloppuna. Perjantain kotiottelussa vastaan asettuu toinen kriisijoukkue Ilves. Lauantaina matka jatkuu Hämeenlinnaan HPK:n luokse.

HIFK:n päävalmentaja Peltonen jakoi uhmakkaan viestin siitä, miten punapedot pääsevät vaikeuksiensa ylitse.

– Ensimmäinen asia on katsoa peiliin ja tulla huomenna töihin, Peltonen julisti.

Lue myös:

    Uusimmat