HIFK:n tuleva NHL-varaus voitti MM-mitalin kakkoslajissaan: "Mieluummin vaikka maali omiin kuin pallo rintaan"

Törkytaklaus! Otto Salin sai rajun iskun päähänsä 2:24
HIFK:n Otto Salin kannettiin kaukalosta kovan tällin jälkeen CHL-ottelussa viime elokuussa.

HIFK:n SM-liigajoukkueen lupaava puolustaja Otto Salin, 17, oppi kunnolla luistelemaan jääpallon parissa. Nyt Salin satsaa kaiken jääkiekkoon ja yrittää saada mahdollisimman korkeaa NHL-varausta. Tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka CHL-ottelussa tullut raju tälli hidasti hetkellisesti tahtia.

Pääkuvan videolla Otto Salinin CHL-ottelussa kokema raju tälli. HIFK-puolustaja jouduttiin kantamaan kaukalosta.  

HIFK:n nuorta puolustajaa Otto Salinia hymyilyttää, kun hän astelee Oulunkylän tekojääradan laitamilla. Näissä maisemissa tuli vietettyä paljon aikaa vielä pari vuotta sitten, kun hän pelasi Botnian junnuissa jääpalloa.

Nuorista kiekkoilijoista koostunut joukkue ei varsinaisesti harjoitellut yhdessä, vaan he kokoontuivat suoraan peleihin omien alkurituaalien jälkeen.

– Pelattiin lumisotaa tai sitten kävimme ostamassa hampurilaiset tuosta viereiseltä huoltikselta, Salin naurahtaa.

Kun peli alkoi, naureskelu loppui ja nuoret urheilijat taistelivat täysillä voitosta.

Vaikea alku jääpalloluistimilla

Jääkiekko ja jääpallo ovat olleet jo pitkään tiiviissä rakkausavioliitossa. Monet huippukiekkoilijat ovat pelanneet juniorina jääpalloa, esimerkiksi Teemu Selänne, Juha Lind, Jesse Puljujärvi, Eeli Tolvanen ja Teemu Ramstedt.

Salinin isä ehdotti pojalleen, että hän ottaisi monen muun kiekkojunnun tapaan jääpallon kakkoslajikseen. Sitten käytiinkin jo kohta hakemassa varusteita.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jääpalloluistin eroaa kiekkoluistimesta muun muassa siinä, että terä on pidempi, eikä kengässä ole varsinaista takaläppää. Osalla joukkuekavereista oli kiekkoluistimet, mutta Salin käytti oikeita jääpalloon tarkoitettuja menopelejä.

– Aika monta kertaa kaaduin ennen kuin opin luistelemaan jääpalloluistimilla.

Kun tatsi löytyi, alkoi nautinto. Salin pelasi alimmaisena puolustajana, niin sanottuna liberona, ja blokkaili irtopalloja omalle joukkueelle.

– Ennen jääpallon aloittamista en ollut kovin hyvin luistelemaan, mutta opin siinä hyvin käyttämään terää paremmin.

Jääpallon laukominen on teknisesti täysin erilaista kuin jääkiekon, mutta Salin otti asiaan rennon lähestymistavan – se on aivan kuin golfpalloa löisi.

Jääpallossa ei varsinaisesti taklata, mutta peli on muuten monella tavalla kova. Esimerkiksi silloin, kun pallo osuu kulmalyönnin jälkitilanteesta tai vapaalyönnistä yläkroppaan.

– Opin tekemään kulmalyönnissä itseni pieneksi sinne jonnekin taakse. Mieluummin vaikka maali omiin kuin pallo rintaan, Salin naurahtaa.

Jääkiekossa Salinilla on vankka rintapanssari, mutta jääpallossa suojana oli vain ohut pelipaita. 

Ruotsista tuliaisina MM-pronssi

Vaikka Salinin joukkue ei juuri harjoitellut, se voitti nuorten SM-sarjoissa mitaleita. Hän pääsi itse pelaamaan poikien MM-kisoihinkin Ruotsiin.

Kokemus oli hieno, sillä jääpallomaassa yleisöäkin oli runsaasti. Suomi sai kisoista tuliaisina pronssimitalit.

Lahjat jääpalloonkin olivat hyvät, mutta Laaksolahdessa varttuneen yläastelaisen eteen tuli valinnan paikka, kun paikka avautui Jokereiden B-nuoriin. Jääkiekko vei entistä enemmän aikaa.

Lajivalinta ei ollut silti mikään itsestäänselvyys Espoon Kiekkoseurassa jääkiekkoilun aloittaneelle lahjakkuudelle.

– Silloin ei ollut mitään takeita, että minkä tasoiseksi tulen jääkiekossa, mutta nyt katsottuna valinta oli oikea.

Ruotsissa ja Venäjällä voi jääpallolla tienatakin, mutta Suomessa pelataan amatööripohjalta. Jääkiekon SM-liigassa on mahdollista tehdä urheilusta ammatti.

– Kyllä nyt tuntuu, että tein oikean valinnan.

Urheilupsykologi auttoi toipumisessa

Salin nousi täksi kaudeksi HIFK:n liigaryhmään taistelemaan peliajasta kovassa pakistossa. Otteista huokuu iso potentiaali, vaikka kausi on ollutkin rikkonainen loukkaantumisten takia. SM-liigassa on kertynyt vasta viisi ottelua.

– Jo harjoituspeleissä tuntuu, että pärjään kyllä täällä.

CHL-pelissä viime elokuussa sattui vaarallinen tilanne, kun ZCH Lionsin John Quenneville taklasi Salinia rajusti päähän (video tästä pääkuvassa). Quenneville sai tilanteesta kahden ottelun pelikiellon ja 1400 euron sakon.

Salin suhtautuu kypsästi tilanteeseen, jonka jälkeen hän joutui olemaan pari viikkoa sivussa.

– Kyllä sitä mietti, että olisiko itse voinut tehdä jotain toisin. Toisaalta taklaajallakin on vastuunsa tuollaisissa tilanteissa.

Aivotärähdys voi jättää ison henkisen arven, vaikka fyysisesti nuori pelaaja olisikin palautunut pelikuntoon. Salin myöntää pelänneensä paluun jälkeen ensimmäisissä harjoituksissa mahdollista uutta tärskyä.

Tunne meni nopeasti pois.

Salin pääsi parin A-nuorten pelin jälkeen SM-liigaotteluun, jossa hän loukkasi nivusensa. Kuntoutus kesti jopa kolme kuukautta.

Nuori kiekkolupaus hakeutui urheilupsykologin juttusille purkaakseen vaikeaa jaksoaan.

 – Mielestäni siitä oli hyötyä. Hänelle pystyi puhumaan ihan kaikesta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Heiskasen jalanjäljissä

Salin myöntää, että 18-vuotiaiden MM-kisoista tippuminen viime kaudella oli iso pettymys, vaikka hän olisikin ollut kisoissa "alaikäinen". Varsinaiset oman ikäluokan MM-kisat ovat Saksassa vasta tänä keväänä.

Siellä pitäisi olla iskussa, sillä NHL:n kykyjenetsijät seuraavat tiiviisti hyvin luistelevan puolustajan otteita. Muutamat NHL-seurat ovat jo haastatelleet häntä.

– Kyllä se vähän jännitti puhua englantia, mutta pakkivalmentajan (Cory Murphy) ja joukkuekavereiden kanssa on tullut harjoiteltua kieltä.

Salinin esikuva on ponnistanut NHL:ään samasta seurasta, HIFK:sta. Miro Heiskasen otteita on tullut seurattua paljon. Heiskanen dominoi jo koko SM-liigaa 18-vuotiaana.

Kyllä heissä paljon samaa on, vaikka rightin ja leftin pelaajaa ei saisi koskaan suoraan verrata toisiinsa.

– Pidän itseäni hyökkäävänä kiekollisena puolustajana. Moderni pakki.

Jääkiekon varaan on nyt rakennettu paljon, sillä hän päätti lopettaa Pohjois-Haagan urheilulukion vuoden jälkeen. Ratkaisua mietittiin tarkkaan vanhempien kanssa. 

Kiekkokortti katsotaan nyt loppuun asti.

– Mutta jos jääkiekko loppuisi jostain syystä, voisin hyvin aloittaa jääpallon uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat