Mainos

Herukkasatoa saadaan odottaa

Herukkasatoa saadaan vielä odottaa.

varsinaista herukan satokautta saadaan vielä odottaa vaikka ensimmäiset marjat tulivat toreille jo viime viikolla.

Hedelmän ja marjanviljelijäin liiton erikoiskonsulentti Tuija Tanska uskoo, että puna- ja valkoherukoiden koneelliset poiminnat päästään aloittamaan ensi viikolla. Joillakin aikaisilla paikoilla saatetaan saada silloin jo myös myöhäisempää mustaherukkaa.

Viime kesän kuumat säät kypsyttivät ensimmäiset marjat tavallista aiemmin.
-Tänä vuonna alkukevään kylmät jaksot ovat verottaneet jonkin verran mustaherukkasatoa. Punaisista ja valkoisista herukoista sitä vastoin saadaan hyvä sato. Tertut ovat varisseet jonkin verran, mutta kostean kesän ansiosta marjat ovat kookkaita, Tanska toteaa.

Mustaherukka varisee herkimmin

Herukkojen satokausi kestää pitkälle elokuuhun ja viimeiset marjat poimitaan usein vasta syyskuun puolella. Herukoista kaupallisesti ehdottomasti tärkein on Tanskan mukaan mustaherukka. Koska se myös varisee herukoista selvästi herkimmin, täytyy marjat poimia pensaista heti niiden kypsyttyä.

-Koska punainen herukka ei varise pensaasta samaan tapaan kuin musta, voidaan sen korjuuta tarvittaessa viivyttää. Välissä saatetaan siis poimia mustaa, sitten taas punaista, Tanska valottaa.

Tuoreena kuluttajille myydään hänen mukaansa eniten mustaherukkaa, kun taas valkoherukat menevät etupäässä teollisuuden käyttöön, viinin ja mehun valmistajille. Syöntimarjoiksi herukoita ostetaan vain vähän, ja valtaosa kotitalouksienkin ostamista herukoista menee säilöntään.

Pääosa Suomen herukanviljelyalasta sijaitsee Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Marjoja myydään Tanskan mukaan koko maassa aina satokauden loppuun saakka, koska herukat eivät kärsi kuljetuksesta mansikan tapaan.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.