Joulun herkuttelusta jää usein kilokaupalla ruokaa yli. Hyödynnä tähteet vaikkapa uuniperunan täytteessä, pastakastikkeessa tai pikkusuolaisissa.
Joulun tähteitä ei kannata heittää roskiin, sillä niistä saa hyviä aineksia välipäivien aterioihin. Hyödynnä rippeet ja valmista jouluisia herkkuja!
Kinkun uusi elämä
Isosta kinkusta jää usein valtava kimpale vielä jouluaterian jälkeenkin. Kinkku sopii mainiosti esimerkiksi uuniperunan täytteeseen tai kiusauksiin.
Voit myös leipoa herkullisen kinkkupiirakan. Lisää vain täytteeseen ranskankermaa tai vaikkapa turkkilaista jogurttia.
Perinteisesti kinkku sopii tietysti voileipiin tai täytettyyn patonkiin. Lisää raikkautta salaatilla, tomaatilla ja ruohosipulilla.
Kinkusta on moneksi: kokeile kinkkua myös pastakastikkeeseen tai ruokaisan salaatin täytteeksi.
Suolaisia herkkuja sillistä
Joulupöydässä silli tarjoillaan usein sellaisenaan, mutta joulun jälkeen siitä voi taikoa vaikkapa herkullisen janssoninkiusauksen.
Hyödynnä myös muut joulupöydän suolaiset kalaherkut: kylmäsavulohesta ja mädistä saa vaikka mitä: blinin tai uuniperunan täytteitä, suolaisia rullia rieskan tai tortillan välissä tai suolaisia piirakoita.
Kaloja käyttäessäsi muista tarkistaa säilyvyys!
Pipari taipuu leivonnaisiin
Jo hieman kuivuneet piparit voi käyttää erilaisiin jälkiruokiin. Taio ylijäämäpipareista herkkuja vaikkapa uudenvuoden juhliin!
Pipareista saa jouluisen pohjan juustokakulle. Murenna piparit ja sekoita sulatettuun voihin. Tee juustokakku perinteisen ohjeen mukaan ja lisää mausteeksi kanelia tai glögiä.
Piparkakku-mustikkajälkkäri
joulupipareita tai piparitalo
2 dl mustikoita
2 rkl sokeria
1 dl punaista mehua
2 dl rasvatonta maitoa
2 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
ohratärkkelystä
Murskaa piparit tai piparitalo jauheeksi. Kiehauta punainen mehu, makeuta se ja suurusta paksuksi tärkkelysjauhoilla.
Lisää mukaan mustikat. Kuumenna maito, mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla ja suurusta myös se tärkkelysjauhoilla.
Tärkkelyksellä suurustaminen tapahtuu niin, että veteen sekoitetut jauhot kaadetaan kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Kun neste kiehahtaa uudelleen, se paksunee.
Anna ainesten hiukan jäähtyä ja kokoa annokset laseihin kerroksittain.
(MTV3)
Uusimmat
-
13:14
Stubb puhui Göteborgin yliopistossa muuttuvasta maailmanjärjestyksestä ja siteerasi Leniniä
-
12:59
Kuninkaallisia hevosia karkasi Lontoon kaduille – ainakin neljä ihmistä loukkaantunut
-
12:41
Lapsitragedia järkyttää laajasti Kauniaisissa: Liput laskettiin puolitankoon, turmatraktori oli kaupungin
-
12:35
Ilves jysäytti pöytään tulivoimaisen huippuhankinnan Tshekistä
-
12:28
Laaja terrorismiratsia Australiassa – seitsemää teiniä epäillään iskun suunnittelusta
-
12:25
Onko EU-ero vielä perussuomalaisten tavoite? Riikka Purra kiersi kysymyksen
-
12:24
Kirjailija Aki Parhamaa on kuollut 34-vuotiaana
-
12:22
Alexander Stubb on mukana Sukuni salat -kaudella – juontaja Marja Hintikka: "Löysimme presidentin sukujuurista vahvan yhteyden Ruotsin hoviin"
-
12:22
Alppihiihdon supertähti tekee paluun! Vaihtaa yllättäen maata
-
12:14
Nyt pötkötellään! Rakastettu Norppalive alkaa taas
-
12:11
Isoja nimiä sivuun! Pelicans uudistuneena kolmanteen Tappara-finaaliin
-
12:06
Näin tunnistat hyvän ja huonon tilaston – yhden asian puutteen tulee soittaa hälytyskelloja
-
11:56
Antti Kurvinen ei lähde keskustan puheenjohtajakisaan
-
11:47
Kevätmyräkkä ohi – MTV seurasi poikkeuksellista päivää
-
11:46
Artturi Lehkonen sai osakseen ihailua NHL:ssä – "Kuuluu heihin"
-
11:45
Naislääkärit ovat tutkimuksen mukaan parempia pitämään potilaansa hengissä: "Eroilla on merkittävä vaikutus potilaiden terveyteen"
-
11:36
Linnanmäen hupikauden avaus siirtyy – "Takatalvi pääsi yllättämään"
-
11:10
Kaksi lasta löytyi elottomana Ruotsissa – poliisi tutkii murhana
-
11:06
BBC: Yllättävä nimi noussut ykkösehdokkaaksi Liverpoolin päävalmentajapestiin
-
11:05
Hirviölääkärin tapauksessa jättimäiset miljoonakorvaukset
-
Lataa lisää