Henri Pulkkinen ei usko pääsevänsä eroon Paperi T:stä – kyyninen mies loikkasi räpistä runoihin

Paperi T:n myyntimenestykseksi nousseesta runokirjasta on tekeillä jo kolmas painos.

Porvoosta kotoisin oleva Henri Pulkkinen, 30, haluaa juosta karkuun kaikenlaisia määrittelyitä. Matkallaan hän on kuitenkin napannut nimensä etuliitteiksi ainakin seuraavat asiat: räppäri, runoilija, älykkö, teini-ikäänsä jatkavien kolmekymppisten ääni.

Listan viimeisin huvittaa Pulkkista.

– Ymmärrän sen, mutta se kuulostaa automaattisesti siltä, että siinä on sellainen kriittinen arvolataus. Että grow up. Mutta teini-ikä, kolmekymppisyys ja aikuisuus, en tiedä, missä vaiheessa asioiden pitäisi jotenkin muuttua, hän sanoo.

Pulkkisen taiteilijaminä Paperi T on kasvanut muutamassa vuodessa rap-yhtye Ruger Hauerin kolmasosasta menestyneeksi sooloartistiksi ja runoilijaksi. Hänen soolouransa debyyttialbumi Malarian pelko (2015) nousi ilmestymisviikollaan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalla ja toi Pulkkiselle Teosto-palkinnon.

Runokirjan kirjoittaminen ahdisti Paperi T:tä 1:58

Pulkkisen runoteos, Paperi T:n nimellä julkaistu Post-alfa (Kosmos) ilmestyi syyskuussa. Teos on eräänlainen jatkumo Malarian pelolle. Runoissa tuntuu puhuvan se sama kyyninen mies, joka albumilla purki rakkaudessa särkyneitä tuntojaan.

– Minua kiinnostaa tosi paljon yrittää kirjoittaa omaa aikaa muistiin. Yritän tuoda esiin sitä, mikä on tälle ajalle jotenkin ominaista, Pulkkinen sanoo.

Konsepti toimii. Post-alfan ensimmäinen painos revittiin heti kirjakauppojen hyllyiltä, ja kolmas on jo teossa.

"Se tuntui tarpeeksi itsemurhalta"

Runoteoksen kirjoittaminen tyrkkäsi Pulkkisen pois mukavuusalueeltaan. Ei hän mitään helppoa toisaalta halunnut tehdäkään.

– Oli sellainen olo, etten halua kirjoittaa musiikkia, vaan tehdä jotain muuta, tavallaan jotenkin nollata Malarian pelko. Tämä tuntui kiinnostavalta ja pelottavalta. Mielestäni pitää aina mennä sellaisia asioita kohti, jotka tuntuvat vaikeilta. Se tuntui jotenkin tarpeeksi itsemurhalta.

Kuka ihmeen Paperi T?

Henri Pulkkinen on syntynyt Porvoossa 26. helmikuuta 1986. Hän esiintyy taiteilijanimellä Paperi T.

– Paperi T, Pyhimys ja Tommishock muodostavat yhdessä rap-yhtye Ruger Hauerin. Yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistiin vuonna 2010. Ruger Hauer on ilmoittanut lopettavansa marraskuussa.

– Tehnyt musiikkia myös Paavoharju-yhtyeessä.

– Paperi T:n ensimmäinen sooloalbumi Malarian pelko ilmestyi huhtikuussa 2015. Albumi on myynyt kultaa.

– Malarian pelko palkittiin 20 000 euron arvoisella Teosto-palkinnolla tämän vuoden huhtikuussa.

– Paperi T voitti viime keväänä vuoden tulokkaan ja vuoden hiphop-albumin Emma-palkinnot.

– Pulkkisen ensimmäinen runoteos Post-alfa on ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan 16. marraskuuta.

Post-alfan runot on vapautettu rap-sanoitusten lainalaisuuksista, kuten loppusoinnuista. Rapin sääntöjen hylkääminen tuntui aluksi vapauttavalta, nyt Pulkkinen jälleen arvostaa niitä.

– Kun vähentää vaihtoehtoja, silloin myös luo ratkaisuja. Nyt se tuntuu ihan loogiselta, mutta silloin sitä ei tajunnut. Kummassakin muodossa on omat vapautensa ja helppoutensa, nyt osaa arvostaa kumpaakin tapaa.

Teoksen teemoiksi on ilmoitettu muun muassa miehisyys, rakkaus, kuolleet idolit ja artistin pyrkimys päästä ironiasta vilpittömyyteen.

Pulkkisen mukaan se tarkoitti sen pohtimista, miten käyttää omaa ironista maailmankuvaansa olemalla samalla mahdollisimman rehellinen ja henkilökohtainen.

– Että sen ironian taakse ei ainakaan pystyisi piiloutumaan. Koska se on ollut sellainen asia, joka minua on alkanut vähän jopa etoa siinä sellaisessa taidemaailmassa, jossa kaikki on vain sellaista konseptuaalisen nokkelaa.

Aikakauden loppu

Post-alfan menestys yllätti Pulkkisen. Hän koettaa silti suhtautua siihen samoin kuin aina ennenkin, tyynen viileästi.

– Yritän olla mahdollisimman paljon ajattelematta tuollaista. Jos itseään ja omaa tekemistään määrittelee tunnustusten kautta, alkaa keskittyä vääriin asioihin.

Paperi T ei halunnut tehdä uutta rap-albumia 2:08

Yksi aikakausi Pulkkisen elämässä päättyy marraskuussa, kun Ruger Hauer viettää hautajaisiaan. Yhtye ilmoitti lopettavansa vain reilu puoli vuotta sen menestyksekkäimmän albumin Maturen julkaisemisen jälkeen.

Lopettaako myös Paperi T?

– En usko. En usko, että pääsen siitä eroon.

Katso ylempänä ja alla Paperi T:n videohaastatteluja, joissa hän puhuu muun muassa luomisesta, runokirjastaan sekä ärsyttämisestä.

Paperi T tietää ärsyttävänsä monia 2:28

Lue myös:

    Uusimmat