Henkilöauto törmäsi raskaana olleeseen naiseen ja lapseen suojatiellä Espoossa – 4-vuotias lapsi lensi useita metrejä ilmaan törmäyksen voimasta

Henkilöauto osui raskaana olleeseen naiseen ja hänen 4-vuotiaaseen lapseensa vuoden 2018 joulukuussa. Länsi-Uudenmaan käräoikeus tuomitsi kuskin törkeästä vammantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ehdolliseen vankeuteen.

Nainen oli lapsen kanssa ylittämässä suojatietä, kun oli nähnyt auton lähestyvän kaukana. Siirryttyään suojatien toiselle osalle auto olikin yhtäkkiä törmännyt heihin, oikeuden selosteessa kerrotaan.

Seitsemännellä kuulla raskaana ollut nainen ja lapsi lensivät törmäyksen johdosta maahan, ja nainen oli hetken liikuntakyvytön.

Oikeus katsoi, että kuski on toiminnallaan aiheuttanut naiselle lantiorenkaan murtuman, aivotärähdyksen sekä ruhjeita kyynärpäähän ja alaselkään. Nainen ei pystynyt kävelemään kunnolla pariin kuukauteen, ja joutui käyttämään pyörätuolia.

Nelivuotias lapsi selvisi pääosin säikähdyksellä. Lääkärinlausunnon mukaan hän oli törmäyksen seurauksena lentänyt useamman metrin ilmassa, mutta sai vain pienen kuhmun päähänsä ja nirhauman ihoon.

Takana ajanut kuski näki tilanteen

Auton kuljettaja oli vedonnut huonoon näkyvyyteen. Tieosuus oli asianmukaisesti valaistu, mutta tuolloin satoi räntää. Kuski oli vedonnut myös muiden autojen häikäiseviin valoihin.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt kuskin selitystä uskottavana, sillä hänen perässään ajaneen todistajan mukaan hänkin oli nähnyt naisen ja lapsen kauempaa, eli edellä ajaneenkin kuskin olisi pitänyt nähdä heidät. Todistaja oli myös nähnyt aiemmalla suojatiellä, kuinka onnettomuuskuski oli ajanut antamatta tietä jalankulkijoille.

Oikeus myös huomautti, että vaikka olot olisivat huonot, ajoneuvon kuljettajan täytyy sopeutua niihin.

– Mikäli [kuskin] käsityksen mukaan näkyvyys oli ollut huono, sään tai vastaantulevien autojen valojen vuoksi, olisi hänellä ollut erityinen syy vähentää nopeuttaan lähestyessään suojatietä, oikeuden tuomiossa todetaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi ajoneuvon kuljettajan tiistaina törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja vahingonkorvauksiin.

Kuski joutuu myös korvaamaan naisen sairasloman vuoksi aiheutuneet ansiomenetykset. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja