Hengitysilmassa saattaa vaania vaara, jonka vaikutuksia ei vielä tunneta – tutkijat huolestuivat: "Luvut ovat korkeammalla kuin koskaan on mitattu"

Tutkijat ovat huolissaan hengitysilman lisääntyneestä mikromuovipitoisuudesta. The Guardian kertoo hiljattain julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan mikromuovipitoisuus on Lontoossa ennätyskorkeissa lukeissa.

Hiljattain valmistuneessa tutkimuksessa mitattiin neljän suurkaupungin hengitysilman mikromuovipitoisuuksia. Lontoossa pitoisuudet ovat ennätyksellisen korkealla.

– Luvut ovat korkeampia kuin mitä koskaan on mitattu, mutta uskomme, että missä tahansa muualla ne voivat olla yhtä korkeita, sanoo tutkimusta johtanut Stephanie Wrightfrom Kingsin yliopistosta.

Pitoisuuksia mitattiin myös Pariisissa, Hampurissa ja Dongguanissa.
Vaikka tutkimuksessa oli mukana vain neljä suurkaupunkia, tutkijat uskovat, että mikromuoveja löytyy kaikkialta, sillä ne ovat peräisin vaate- ja pakkausmateriaaleista, joita on saatavilla jokaisesta maasta.
Koko planeettamme on siis vaarassa peittyä mikromuovisaasteen alle.

Terveysvaikutuksia ei vielä tiedetä

Hengitysilman kautta elimistöön saatavan mikromuovin terveysvaikutukset ovat vielä toistaiseksi tuntemattomia. Asiantuntijoiden mukaan mikromuovien aiheuttamia terveysvaikutuksia olisi kiireesti tutkittava lisää.

– Suurin huolenaiheeni tässä on se, että emme tiedä sen mahdollisista vaikutuksista terveyteemme, Wrightfrom toteaa.

Erään tutkimuksen mukaan ihmisen elimistöön päätyy ruuan mukana ainakin 50 000 erilaista mikromuovia vuosittain. Muovit voivat sisältää myrkyllisiä kemikaaleja ja haitallisia mikrobeja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja