Helvetin enkelien murhatuomio kaatui hovissa – yksi tuomari piti erotetun kokelasjäsenen ampumista hätävarjeluna

Helsingin hovioikeus hylkäsi kahdelle Helvetin enkelille luetut murhasyytteet. Käräjäoikeus tuomitsi miehet elinkautiseen, hovioikeuden mukaan näyttöä murhasta ei ollut.

Ampuma-asein varustautuneet miehet kohtasivat Helvetin enkeleistä erotetun kokelasjäsenen tämän kotitalon ulkopuolella Espoon Suurpellossa heinäkuussa 2020.

Toinen miehistä ampui kokelasjäsentä autosta kaksi kertaa ylävartaloon. Uhri kuoli vammoihinsa samana iltana sairaalassa.

Käräjillä miehet tuomittiin murhasta elinkautiseen. Käräjäoikeuden mukaan miehet menivät uhrin asunnolle tappamistarkoituksessa. Käräjätuomion mukaan surmaamisteko oli tehty vakaasti harkiten.

Helsingin hovioikeus oli eri mieltä. Tänään antamallaan tuomiolla hovioikeus katsoi, ettei miehillä ollut yhteistä suunnitelmaa kokelasjäsenen tappamiseksi.

Syy jäi epäselväksi

Hovioikeus katsoi esitetyn näytön perusteella, että miehet olivat alun perin lähteneet hakemaan erotetulta kokelasjäseneltä Helvetin enkeleiden liivimerkkejä ja kerhotilan avaimia. Kokelasjäsen oli erotettu, koska hän oli toiminut jengin etujen vastaisesti. 

Näytön perusteella hovioikeus päätteli, että pelkkä erottaminen järjestöstä olisi ollut riittävä seuraus käytöksestä, joka erottamiseen johti.

Toinen täysjäsenistä oli kuitenkin jostain syystä päättänyt ampua miestä. Hovioikeuden mielestä toisen jengiläisen toiminnalla ei ollut vaikutusta asiaan.

Näyttämättä jäi, että ampuminen olisi tapahtunut vakaasta harkinnasta.

Hovioikeus totesi kuitenkin, että varsinainen syy jäi epäselväksi.

Kuolettavat laukaukset ampunut, vuonna 1980 syntynyt Lauri Petteri Kiviniemi tuomittiin taposta ja erinäisistä lievemmistä rikoksista yhteiseen 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Yksi hovioikeuden jäsenistä olisi hylännyt tapposyytteenkin. Oikeuden jäsen katsoi, että mies oli toiminut hätävarjelutilanteessa.

Toisen miehen osalta henkirikossyyte hylättiin kokonaan. Hänet tuomittiin ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 4 kuukauden ja 20 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja