Helteet jatkuvat ja ihmiset parveilevat rannoilla – toimi näin, jos näet jonkun olevan hukkumaisillaan

MTV rantapelastajan mukana Hietaniemen uimarannalla – toimi näin, jos näet jonkun olevan hukkumaisillaan 4:57
Katso video: Rantapelastaja antaa vinkit uimareille – toimi näin, jos näet jonkun hukkumaisillaan.

Helleaalto jatkuu Suomessa tällä viikolla ja ihmiset suuntaavat uimarannoille viettämään aikaa. Samalla vaaratilanteet rannoilla voivat lisääntyä. Rantapelastaja Miro Lehmusmies kertaa asiat, jotka on hyvä muistaa, jos joku joutuu veden varaan.

Tärkeä muistisääntö on hrap.

– Hälytä, rauhoita, apuväline ja pelasta, Lehmusmies sanoo.

– Ihan ensimmäiseksi hälytetään rantapelastajille ja soitetaan 112. Sen jälkeen rauhoitetaan kaveri, joka on veden varassa, koska hän on todennäköisesti vähän shokissa, eikä osaa reagoida.

– Sitten on tärkeä ottaa apuväline. Me kannamme pelastuspatukoita mukana, koska pahimmassa tapauksessa ihminen menee veteen perässä, kaveri on shokissa ja painaa hänet pinnan alle. Tietysti pelastus viimeisenä, Lehmusmies sanoo.

Lehmusmiehen mukaan tärkeintä on nimenomaan hälyttää apua, eikä lähteä yksin pelastamaan henkilöä. Muuten voi käydä nopeasti niin, että molemmat ovat shokkitilanteessa veden varassa.

Ihmiset pitävät huolta toisistaan

Helsingin Hietaniemen uimarannalla työskentelevä Lehmusmies vakuuttaa, että ihmiset voivat viettää turvallisesti päivää rannalla. Paikalla on ammattimaisia rantapelastajia ja ihmiset pitävät hyvää huolta toisistaan.

– Helsingin kaupungin uimarannoilla on tämä kesä mennyt ilman läheltä piti -tilanteita, Lehmusmies sanoo.

Viime perjantaina Vantaalla tapahtui traaginen onnettomuus, kun maauimalassa hukkui 9-vuotias lapsi. Rannalla ei ollut valvontaa. Miten tällaisilta hukkumistapauksilta voidaan välttyä kesän aikana?

– Ehkä tärkeimpänä neuvonta antaisin sen, että mikäli tiedätte kaverilla tai lapsella olevan heikko uimataito, olkaa koko ajan lähellä. Jätetään älypuhelimet pois ja keskitytään siihen. Sen ei tarvitse olla kuin ihan pieni hetki ja ihminen on kadonnut, Lehmusmies sanoo.

Kylteillä iso merkitys

Lehmusmies vakuuttaa myös rantapelastajien olevan tarkkana. Hän kehuu kommunikaatiota kollegoiden ja asiakkaiden kesken Hietaniemen rannalla. Ammattimaisten valvojien lisäksi kylteillä on suuri merkitys.

Hietaniemen rannalle on ilmestynyt kaksi kylttiä, joissa varoitellaan äkkisyvästä usealla kielellä.

– Kylttien merkitys on iso ja me pyrimme kuuluttamaan tasaisin väliajoin myös tuosta äkkisyvästä kohdasta, jotta heikomman uimataidon omaavat osaavat varoa sitä, Lehmusmies toteaa.

Helteiden aikaan rannoilla tapahtuu myös järjestyshäiriöitä, kun suuret ihmisjoukot pakkautuvat viettämään vapaa-aikaa. Rantapelastaja muistuttaa, että alkoholilla on usein suuri merkitys tapauksissa.

Lue myös:

    Uusimmat