Helsinkiläistapaus antaa iljettävän esimerkin siitä, miten lapsia houkutellaan somessa törkeään hyväksikäyttöön asti

Miten seksuaalirikokset saadaan loppumaan? 16:57
Huomenta Suomessa pohdittiin, miten seksuaalirikokset saataisiin loppumaan.

Viime viikolla Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Hedayatullah Safi -nimisen miehen ehdottomaan vankeuteen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tuomiossa kuvailtu tapaus käy tyypillisestä esimerkistä siitä, miten lapsia hyväksikäytetään ensin digitaalisessa ja sitten fyysisessä maailmassa.

Monet hyväksikäyttäjät saavat mahdollisiin uhreihinsa yhteyden ensin sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Snapchatissa, Instagramissa ja verkon keskustelupalveluissa. Helsingin käräjäoikeudessa ratkaistussa tapauksessa mies oli käytellyt Instagram-sovellusta alaikäisten tyttöjen löytämiseksi ja heihin tutustumisekseen.

Mies lähestyi uhreja erilaisin tavoin esiintyen vaihtelevasti 17–29-vuotiaana. Mies oli tosiasiassa päälle kolmekymppinen, oikeudessa kertomansa mukaan seitsemän vuotta Suomessa asunut mies.

Yritti imarrella itsensä tyttöjen lähelle

Viime kevään aikana mies esimerkiksi ehdotti uhreja tulemaan syömään ravintolaan, jossa työskenteli ja saattoi suorasukaisesti ehdottaa seksiä. Hän oli lähestynyt useita alle 16-vuotiaita tyttöjä lähettämällä näille kuvia erektiossa olevasta siittimestään.

Poliisin tutkinnan perusteella mies kuitenkin ryhtyi uhrien myötä yhä kavalammaksi. Suoraviivaisen ehdottelun sijaan mies vaihtoi taktiikakseen tyttöjen kehumisen ikäistään nuoremmaksi tekeytyen. Hän kehui tyttöjä kauniiksi ja näiden kuvia ihaniksi sekä tiedusteli näiden neitsyyttä. Lopulta edeten ehdotuksiin tapaamisesta tai jopa seksin harrastamisesta.

Erään 14-vuotiaan uhrin kohdalla viestittely oli monimuotoista ja hyvin imartelevaa.

– [Mies oli keskustellut] rakastavansa häntä enemmän kuin kukaan; sanoen [tytön] näyttävän söpöltä ja kauniilta; pyytäen [tytön] halausta; sanoen rakastavansa [tytön] hiuksia ja pitävänsä [tytön] söpöstä hymystä; sanoen suutelevansa [tytön] huulia; sanoen, että voi harrastaa [tytön] kanssa seksiä rakastuneena, mikäli [tyttö] haluaa; kysyen, pitääkö [tyttö] seksistä; sanoen haluavansa tulla nukkumaan [tytön] halaukseen [tytön] sänkyyn; kysyen, voiko [tyttö] suudella hammasrautojen kanssa; sanonut kaipaavansa ja odottavansa [tyttöä] sekä ehdottanut useita kertoja tapaamista, tuomiossa lueteltiin.

Näytteli samalla omaa ystäväänsä

Mies oli lisäksi luonut itselleen toisen tilin, jossa näytteli omaa ystäväänsä, osallistuen myös sillä tytön vakuutteluun kertoen, että muiden tyttöjen jo koskeneen miehen penikseen ja yrittäneen suudella sitä.

Mies oli lopulta tavannut tytön asunnollaan, jossa mies oli suudellut tyttöä poskelle. Yritettyään suudella tyttöä suulle tyttö oli kuitenkin perääntynyt ja poistunut asunnosta. Tyttö kertoi menneensä asuntoon miehen jankutettua siitä, ja hänen tarkoituksenaan oli saada mies lopettamaan tämä.

Muutaman kuukauden aikana mies houkutteli useita tyttöjä samanaikaisesti. Erästäkin Helsingin ulkopuolella asuvaa 14-vuotiasta mies houkutteli kanssaan Linnanmäelle luvaten maksaa kaiken.

Houkutteli uhrin toistuviin yhdyntöihin

Mies käytti samaa menetelmää myös toisen tytön kanssa, kutsuen 14-vuotiasta ”neidokseen ja kuningattarekseen”. Tyttö kertoi alun perin aloittaneensa keskustelun miehen kanssa saadakseen hänet lopettamaan ystävänsä häiritsemisen.

He alkoivat kuitenkin keskustelemaan, ja mies oli muun muassa ”sanonut olevansa onnekas, kun saa olla hänen kanssaan” ja ”luvannut rakastaa häntä tavalla, jolla kukaan muu ei ole häntä aikaisemmin rakastanut”. Piiritys jatkui tässäkin tapauksessa miehen avaaman toisen, toista henkilöä näyttelevän tilin avulla.

Yhteydenottojen seurauksena tyttö lähetti miehelle kuvan itsestään alusvaatteissa ja sukupuolielimistään. Hän myös tapasi miehen tämän asunnossa ainakin yhdeksän kertaa. Tapaamisten aikana mies onnistui puhumaan tytön ympäri suojaamattomaan anaaliyhdyntään ja he koskivat toistensa sukupuolielimiä käsin ja suulla.

"Ei luota enää miehiin"

Uhrin ja miehen ikäero oli lähes 17 vuotta. Mies kielsi tyttöä kertomasta tapahtuneista muille. Tapaamisten välillä tyttö keskusteli miehen kanssa aktiivisesti hyvin eroottissävytteisesti ja seksuaalisesti latautuneesti, viitaten paljon seksin harrastamiseen.

Oikeus katsoi, että mies oli eristänyt uhria muista samanikäisistä lapsista, uhannut tekevänsä itselleen jotain, jos hänet jätettäisiin sekä luvannut tytölle lahjoja.

– Keskittyminen kouluun ja muihin asioihin oli kadonnut. Tämän lisäksi asianomistaja ei luota enää miehiin, koska epäilee kaikkien olevan Safin kaltaisia. Asianomistaja oli myös nähnyt painajaisia, arvosanat olivat laskeneet ja koulussa on kiusattu, hyväksikäytön seurauksia kuvailtiin tuomiossa.

Ei pyrkinyt millään tavoin varmistumaan iästä

Mies kertoi keskustelleensa tyttöjen kanssa sosiaalisessa mediassa, koska lääkäri oli ehdottanut häntä hankkimaan ystäviä ahdistuksensa vuoksi.

Oikeudessa mies kiisti tietäneensä uhrien ikää, ja kiisti joissain yhteyksissä myös viestien seksuaalisävytteisyyden. Hän myös kiisti kuvien lähettämisen tai saamisen sekä sukupuoliyhteyden. Oikeus ei kuitenkaan näytön valossa vakuuttunut miehen kertomuksesta.

– Safi ei ole todetuista olosuhteista huolimatta pyrkinyt millään tavoin varmistumaan asianomistajan iästä vaan hän on ottanut yhteyttä ja pian keskustelun aloittamisen jälkeen lähettänyt muun muassa siittimen kuvia. Safin on siten tullut pitää varsin todennäköisenä, että asianomistaja on ollut alle 16-vuotias, oikeus arvioi eräästä tapauksesta.

Toisessa tapauksessa oikeus totesi, että mies varsin todennäköisesti tiesi keskustelevansa alle 16-vuotiaan koululaisen kanssa.

Oikeus piti tyypillisenä tekona

Mies tuomittiin 4 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen ja huomattaviin korvauksiin uhreille. Teon katsottiin olleen tyypillinen lapsiin kohdistuva seksuaalirikosten sarja.

– Safin toiminnassa on ollut kysymys niin sanotusta groomingista, jossa tekijä pyrkii muun muassa kehumalla ja luottamusta luomalla valmistelemaan lasta seksuaalista hyväksikäyttöä varten. Vaikkakin Safin menettely on jo edellä todetuin tavoin osoittanut suunnitelmallisuutta ja harkintaa, eivät hänen syykseen luetut rikokset olennaisesti poikkea tekotavaltaan tyypillisistä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista, oikeus arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat