"Vaihtelentyttö" sai alaikäiset lähettämään paljastavia kuvia Snapchatissa – 49-vuotias lastensuojelun työntekijä tuomittiin seksuaalirikoksista

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut lastensuojelussa työskennelleen miehen useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ja niiden yrityksistä ehdottomaan vankeuteen.

Oikeus luki vuonna 1974 syntyneen Jarno Olavi Ulkuniemen syyksi seksuaalisen ahdistelun, 10 seksuaalista kajoamista lapseen, kolme yritystä kajota lapseen seksuaalisesta, kaksi törkeää seksuaalisista kajoamista lapseen ja korvauksen tarjoamisen yrityksen nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta.

Seksuaalinen ahdistelu kohdistui Ulkuniemen kanssa samassa työpaikassa työskennelleeseen täysi-ikäiseen henkilöön, muut rikokset taas alaikäisiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Oikeus ratkaisi asian kolmen tuomarin kokoonpanossa, josta yksi jätti eriävän mielipiteen muutamissa syytekohdissa.

Työskenteli lastensuojelussa

Isossa osassa teoista on ollut kyse siitä, että Ulkuniemi on ollut Snapchat-sovellusta käyttäen yhteydessä lapsiin ja saanut nämä tekemään seksuaalisia tekoja ja lähettämään itsestään kuvia ja videoita. 

Osa teoista taas on tapahtunut kasvotusten, jolloin uhrit ovat olleet lastensuojelulaitoksen asiakkaita, joita Ulkuniemi on kohdannut työtehtävissään.

Tekoaikaan 15-vuotias nuori kertoi pelanneensa miehen kanssa korttia lastensuojelulaitoksen huoneessaan, kun mies oli kysynyt, mitä pornoa uhri katsoo ja kuinka tyydyttää itseään.

Käräjäoikeus katsoi, että miehen teko täytti tunnusmerkistön seksuaalisesta kajoamisesta lapseen.

Myös toinen yksikössä asuneista uhreista oli tekoaikaan 15-vuotias. Uhrin mukaan mies tuli yöaikaan keskustelemaan hänen kanssaan ja muun muassa kehui hänen silmiään ja tarjoutui viemään uhrin autoajelulle.

Mies myös hankki uhrin puhelinnumeron ja laittoi hänelle seksuaalissävytteisiä viestejä, joissa muun muassa tarjosi uhrille sata euroa siitä, että saisi katsoa tämän itsetyydytystä.

Nuorin uhreista 9-vuotias

Uhrit ovat toisilleen tuntemattomia ja asuvat eri puolilla Suomea. Heidän ikänsä vaihtelee 17 vuodesta 9 vuoteen.

Rikokset tapahtuivat vuoden 2023 aikana Jyväskylässä. Rikosvyyhti alkoi purkautua sen jälkeen, kun miehen toiminnasta lastensuojelussa tehtiin rikosilmoitus. 

Poliisi teki hänen asuntoonsa kotietsinnän ja löysi hänen puhelimestaan uhrien lähettämään kuva- ja videomateriaalia.

Esimerkiksi 12-vuotiaan uhrin kanssa Ulkuniemi aloitti Snapchat-keskustelun ja pyysi tätä lähettämään paljastavia kuvia. Ulkuniemi saikin uhrin ottamaan kaksi kuvaa paljaasta rinnastaan, lähikuvan paljaasta sukuelimestään ja kuvan alastomasta vartalostaan ja lähettämään ne Ulkuniemelle. 

Ulkuniemi vastasi lähettämällä uhrille suihkussa olevaa alastonta naista esittävän kuvan. Ulkuniemi lähetti samaa kuvaa myös muille uhreilleen.

"vaihtelentyttö" pyysi kuvia

Oikeuden mukaan Ulkuniemi käytti Snapchatissa nimimerkkiä "vaihtelentyttö" ja esitti olevansa 16-vuotias. 

Syyttäjän mukaan vaihtelen-termi sisältää Snapchatin kielenkäytössä ajatuksen siitä, että haluaa toiselta alastonkuvia lupaamalla antaa myös itsestään kuvattuja alastonkuvia. Syyttäjän väittämän mukaan termi on ollut Snapchatissä yleisesti käytössä.

Ulkuniemi kiisti syyllistyneensä pääosaan rikoksista vedoten siihen, ettei ole lähettänyt kyseisiä Snapchat-viestejä. 

Oikeus piti tätä epäuskottavana muun muassa siksi, että materiaalia löytyi Ulkuniemen puhelimesta ja rikoksissa käytetty Snapchat-tili oli rekisteröity hänen sähköpostiosoitteellaan. Toiseksi oikeus katsoi, että osa asiaan liittyvistä videoista oli selvästi kuvattu Ulkuniemen asunnossa.

Keski-Suomen käräjäoikeus määräsi Ulkuniemen rangaistukseksi 4 vuotta ja 8 kuukautta vankeutta. 

Lisäksi mies joutuu maksamaan uhreilleen korvauksia, joiden määrät vaihtelevat 700 eurosta 4 000 euroon. Miehen maksettavaksi tulevat myös uhrien oikeudenkäyntikulut. Kaikkinensa korvauksista ja kuluista muodostuu yli 60 000 euron summa.

Lue myös:

    Uusimmat