Uimataidottomat lapset päätyvät yhä useammin veteen, kun vanhemmat räpläävät puhelimia: "Ei katsota kullanmurun perään"

3:12
Vanhempien käytös uimarannoilla huolestuttaa – uimataidottomat lapset päätyvät yhä useammin veteen vanhempien keskittyessä puhelimeen

Rantapelastajat ovat huomanneet ikävän ilmiön yleistymisen. Jopa uimataidottomia lapsia päätyy veteen yhä useammin, kun vanhempien huomio keskittyy esimerkiksi puhelimeen.

Vanhempien tulisi valvoa lastensa vesileikkejä rannalla, muistuttavat Helsingin Aurinkolahden uimarannan rantapelastajat Laura Soini ja Rebecca Overmyer.

– Eniten ongelmia ovat tuottaneet taaperoikäiset. Monella vanhemmalla vähänkin turhankin hyvin puhelin liimautunut käteen, Soini kertoo kuluneesta kesästä.

Riskitilanne syntyy, kun vanhemman huomio herpaantuu ja lapsi pääsee valvomatta veteen.

– On se sitten kaveri, puhelin tai kirja, mutta ei katsota kullanmurun perään. Siinä ei hirveästi aikaa tarvita, kun pienkin kaveri ehtii jo pitkälle ja ollaan ongelmissa, Soini toteaa.

Pelastaja kohtaa veden varaan joutuneita uimataidottomia lapsia jopa päivittäin.

– Ruuhkapäivinä (pelastaminen) on päivittäistä. Parhaana päivänä olen hakenut 4–5 pientä (vedestä), Soini huokaisee.

Äkkisyvä vaarana

Kesäpäivänä rannalle suuntaavien on syytä myös olla tarkkana rannan profiilista. Monella uimarannalla äkkisyvä voi tulla vastaan hyvin yllättäen.

Esimerkiksi Aurinkolahdessa rannan äkkisyvällä osuudella on varoituskylttejä. Kylteistä huolimatta monet perheet valitsevat juurikin äkkisyvän kohdan kesäpäivän viettoon.

– Aivan liian monelta ne kyltit jäävät huomaamatta. Se on jännä ilmiö, että niin moni lapsiperhe päätyy uimaan rannan vaarallisimmassa kohdassa, kertoo Rebecca Overmyer.

Pieniä lapsia kohdanneista vaaratilanteista huolimatta Aurinkolahden rannalla on vältytty pahimmalta rantavalvojien valppauden ansiosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja