Mainos

Helsinkiin saapuva perulaisministeri on suomalaisen lentäjän poika

Alkuviikosta Suomeen saapuvan Perun apulaispuolustusministerin Jakke Valakiven isä oli lentäjä, joka lähti aikoinaan nuorena miehenä seikkailemaan Etelä-Amerikkaan.

Perulaisministerin suomalaisten sukujuurten kiehtovaa historiaa valottaa MTV Uutisille Marjut Valakivi, joka on Jakke Valakiven täti.

Marjut Valakiven isä, Lahja Aalto (s. 1892) sai ensimmäisestä avioliitostaan pojan 1920-luvun puolivälissä. Poika sai nimekseen Raimo Silvo August Johannes Valakivi. Raimon äidin kuoltua hänen isänsä solmi uuden avioliiton, josta syntyi Marjut Valakivi.

– Minulla on velipuolestani Raimosta oikeastaan vain yksi muistikuva. Raimo kiikutti minua keinussa ja muistan hämärästi pienoislentokoneet, joita Raimo oli rakennellut, kertoo Marjut Valakivi.

Lentäjän töistä haaveillut Raimo työskenteli Suomessa myös elokuva-alalla.

– Hän teki valomiehen hommia Paasikivi-elokuvassa, kertoo Marjut Valakivi.

Sodan jälkeen lentäjän työt olivat Suomessa kortilla, joten nuori ja seikkailumielinen Raimo päätti lähteä etsimään uusia mahdollisuuksia maailmalta. Nuorukainen päätyi Etelä-Amerikkaan.

– Muistikuvieni mukaan Raimo lähti Suomesta 1947. Hän vietti aikaansa ainakin Boliviassa ja Brasiliassa ennen kuin päätyi Peruun.

Perussa Raimo tapasi tulevan vaimonsa Esperanzan ja sai kolme lasta, joista nykyinen ministeri Jakke Valakivi on nuorin. Raimo Valakivi kuoli Limassa vuonna 1969. Jakke oli tuolloin 6-vuotias.

– Tieto Raimon kuolemasta tuli meille varsin myöhään, sillä Raimon leski ja lapset puhuivat ainoastaan espanjaa. Heidän naapurissaan Limassa asui kuitenkin amerikkalainen, perulaisen kanssa naimisissa oleva rouva, joka lopulta pystyi välittämään meille suruviestin.

Naapurinrouvan välityksellä Perussa ja Suomessa asuvat perheet ryhtyivät pitämään kirjeitse yhteyttä. Kun edesmenneen Raimon kaksi vanhempaa lasta oppivat englantia, ei naapurinrouvan tulkkausapua enää tarvittu ja perheet pystyivät olemaan suoraan yhteyksissä toisiinsa.

Jakke-nimi tulee kaukaa historiasta

Kun Perun nykyinen apulaispuolustusministeri Jakke Valakivi kasvoi aikuiseksi, kiinnostui tämä suomalaisjuuristaan.

– Olemme olleet aktiivisesti kirjeenvaihdossa ja Jakke on käynyt Suomessa muutamaan otteeseen. Itse kävin puolestani Limassa tapaamassa Jakkea ja hänen perhettään kymmenisen vuotta sitten.

Jakke Valaskiven päätyminen Perun politiikkaan tuli Marjut Valakivelle täydellisenä yllätyksenä.

– Olin suuresti hämmästynyt, kun hän kertoi jossain vaiheessa olevansa Perun apulaispuolustusministeri.

Mutta mistä on lähtöisin suomalaisittainkin erikoinen etunimi Jakke? Vastaus löytyy kaukaa historiasta:

– Minun isäni eli Jaken isoisä Lahja Aalto oli opettaja ja toimittaja. Hän muutti nimensä myöhemmin Valakiveksi ja kirjoitti lukuisia kirjoja 1920- ja 30-luvuilla. Yksi kirjoista oli nimeltään Jakke - nimi, jonka velipuoleni Raimo antoi sitten nuorimmalle lapselleen, kertoo Marjut Valakivi.

Hän toivoo tapaavansa velipuolensa pojan myös nyt, kun tämä saapuu Suomen-vierailulle ensimmäistä kertaa ministerin ominaisuudessa.

– Jakella on täällä todella tiukka aikataulu, toivottavasti ehdimme jossain välissä syömään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.