Helsinki-Vantaan lentokentän työntekijä matkusti Kiinaan lomalle, mutta ohitti rajatarkastuspisteen työkulkuluvallaan – tuomittiin rikoksista

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Helsinki-Vantaan lentokentällä työskentelevän henkilön lievästä valtionrajarikoksesta ja ilmailurikkomuksesta. Henkilö oli vapaa-ajallaan ohittanut lentokentän rajatarkastuspisteen Finavian kulkuluvalla.

Noin vuosi sitten henkilö oli työvuoronsa päätteeksi lähdössä lomamatkalle Kiinaan.

Lentokentällä Schengen-alueen ja Suomen ulkorajalla henkilö ei kuitenkaan esittänyt rajavirkailijalle passiaan vaan Finavian myöntämän kulkuluvan.

Asia huomattiin vasta myöhemmin.

Myönsi teon

Oikeudessa työntekijä myönsi tekonsa ja kertoi, että kyse oli vahingosta. Hän oli kertomansa mukaan päässyt lähtemään töistä myöhässä ja kovassa kiireessä.

Rajatarkastuspisteellä hän oli kädessä olleen passinsa sijasta näyttänyt työntekijöiden ID-korttia tottumuksesta. Virheeseen vaikutti hänen mukaansa myöhästymisen pelko ja sen aiheuttama jännitys.

Henkilö tuomittiin lievästä valtionrajarikoksesta.

Sen lisäksi hän sai tuomion ilmailurikkomuksesta, sillä hän oli samalla reissulla käynyt kulkulupansa avulla lentokentän henkilökunnalle tarkoitetussa tilassa ja noutanut sieltä vesipullon. Kulkulupaa ei saa käyttää vapaa-ajalla.

Ei rangaistusta

Rangaistusta henkilö ei kuitenkaan saanut.

Henkilö oli tapauksen johdosta joutunut olemaan palkatta kaksi viikkoa. Lisäksi työnantaja oli määrännyt hänet maksamaan joidenkin eurojen suuruisen, sopimukseen perustuvan sakon.

Käräjäoikeus katsoi, että nämä tuntuvat taloudelliset seuraamukset riittivät. Lisäksi oikeus katsoi, että työntekijän syyllisyyden astetta on pidettävä hyvin alhaisena, kun vertaa tekoa hänen henkilökohtaisiin olosuhteisiinsa tilanteessa.

Tuomio on lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat