Mainos

Helsinki-Vantaan lentoasemalle rakennetaan täysin uusi alue – tältä näyttää arkkitehtikilpailun voittanut suunnitelma

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistustyöt jatkuvat, kun lähtöselvitys- ja tuloaulat uudistetaan täysin. Uusi alue valmistuu vuonna 2020.

Nykyisen terminaalin eteen valmistuu täysin uudenlainen lentomatkustajia palveleva alue. Samalla lentoaseman pinta-ala ja palvelukapasiteetti kasvaa.

Uudistustyöt ovat osa Finavian 900 miljoonan euron kehitysohjelmaa, jolla pyritään vahvistamaan Helsinki-Vantaan asemaa sekä kansainvälisessä lentoasemien kilpailussa että Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen merkittävänä solmukohtana.

Finavian suunnittelukilpailun voitti suomalaisen Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n ehdotus City Hall. Työryhmässä olivat mukana myös Arkkitehtitoimisto HKP Oy ja Ramboll Finland.

Lentoaseman maamerkiksi nousevat uuden sisäänkäynnin vaikuttava puinen katto ja edustalle avautuva avara keskusaukio. Katon yhtenä esikuvana on Tapio Wirkkalan lentokonevanerista tehty Ultima Thule -veistos.

Kilpailulautakunnan puheenjohtaja ja lentoasemanjohtaja Ville Haapasaari Finaviasta kuvailee voittanutta City Hallia kokonaisuudeksi, jonka arkkitehtuuri on mieleenpainuvaa ja avaraa.

– Helsinki-Vantaa on vuosien saatossa rakentunut pala palalta, ja terminaalin osat edustavat eri vuosikymmenten suunnittelua ja arkkitehtuuria. City Hall kokoaa nämä kaikki näyttäväksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa sujuvan matkustajapolun terminaalin ovelta lentokoneen istuimelle, sanoo Haapasaari.

Terminaali 2:n nykyiset lähtö- ja tuloaulat muuttuvat uudistusten jälkeen porttialueeksi. Lähtöselvitystä, turvatarkastusta, matkatavaroiden luovutusta ja matkustajien vastaanottamista varten rakennetaan kokonaan uusi alue. Samalla matkatavaroiden käsittelykapasiteetti nousee 50 prosentilla.

Matkustajille ja palveluille saadaan uudistuksilla runsaasti lisää tilaa. Terminaalia laajennetaan kaikkiaan 103 000 neliömetrillä, joka vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta.

Rakennustöiden valmistuttua vuonna 2020 terminaalin pinta-ala on yli 250 000 neliökilometriä. Tämän kokoiselle alueelle mahtuisi kymmenen eduskuntataloa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.