Helsinki-Vantaan lentoasemalla alkamassa iso myllerrys – matkustajien varauduttava pidentyviin kävelymatkoihin ja pulaan parkkipaikoista

Helsinki-Vantaan lentoasema uudistuu 2:02

Helsinki-Vantaan lentoaseman vuosia kestäneen laajennuksen näkyvin vaihe alkaa tammikuussa, kun lähtöselvitys- ja tuloaulat sekä julkisen liikenteen järjestelyt uusitaan. Finavian mukaan lentoasema uudistuu ensi vuoden aikana enemmän kuin koskaan aiemmin.

Suurin myllerrys lentokentällä alkaa loppiaisen jälkeen, kun terminaali 2:n edustalla sijaitsevaa suurta parkkihallia aletaan purkaa maan tasalle. Finavian projektipäällikkö Tuomo Lindstedtin mukaan parkkipaikat vähenevät remontin aikana jopa muutamalla tuhannella. 

– Meidän pysäköintialueet siirtyvät kauemmas, matkat lähimmältä pysäköintitalolta terminaaliin tulevat pidemmiksi. Pidentyneet kävelymatkat lisäävät sitä matkustajan aikaa lentokentälle saapuessa. Suosittelemme, että matkustaja varaisi pysäköintipaikkansa etukäteen, jotta auton pysäköintipaikka parkkitalossa pystytään varmistamaan.

lentoasemakuva-2
Uusi sisäänkäynti ja tuloaula saapuvien kerroksessa. Kuva: ALA arkkitehdit Oy. 
lentoasemakuva-3
Uusi sisäänkäynti ylhäältä päin kuvattuna lähtevien matkustajien kerroksessa. Kuva: ALA arkkitehdit Oy

Uusi terminaali lähtöselvitykselle ja turvatarkastukselle

Parkkihallin paikalle rakennetaan, vuonna 2021 valmistuva, 35 000 neliön suuruinen terminaali. Se sisältää uudet tilat lähtöselvitykselle, matkatavaroiden luovutukselle, matkakeskukselle sekä turvatarkastukselle. Laajennukseen kuuluu myös uuden parkkitalon rakentaminen.

Finavian tekninen johtaja Henri Hansson sanoo, että suunnittelun ratkaisut on tehty täysin asiakaslähtöisesti. 

– Meidän täytyy tuntea asiakkaidemme tarpeet nyt ja tulevaisuudessa. Palveluiden ja prosessien tulee olla sujuvia ja mukavia käyttää. Samalla saamme lisää väljyyttä ja mukavuutta liikkumiseen myös ruuhka-aikoina.

Hanssonin mukaan suunnittelussa on haluttu huomioida suomalainen design. Materiaaleissa käytetään muun muassa luonnonmateriaaleja, kuten puuta. 

– Ratkaisujen täytyy olla sellaisia, jotka kestäviä pitkällä aikavälillä. 

Kokonaisuudessaan miljardin uudistusohjelma

Lentokentän taksi- ja bussiasemien paikka vaihtuu myöhemmin ensi keväänä. Tuttu lähtöaula säilyy puolestaan nykyisellään parin vuoden ajan, jonka jälkeen se muutetaan porttialueeksi.

Mittavalla miljardin euron uudistusohjelmallaan Finavia varautuu palvelemaan vuosittain jopa 30 miljoonaa matkustajaa, joka on noin 10 miljoonaa nykyistä matkustajamäärää enemmän.

 

Lue myös:

    Uusimmat