Mainos

Helsinki täyttyy ensi viikolla Euroopan huippupoliitikoista ja mediasta – EPP:n kokous tuo kaupunkiin muun muassa Merkelin, Orbanin ja Junckerin

EU-kupla laskeutuu alkavalla viikolla Helsinkiin, kun Euroopan kansanpuolue (EPP) kokoaa joukkonsa Messukeskukseen valitsemaan ryhmittymälle kärkiehdokasta ensi kevään eurovaaleihin.

Katukuvassa poliittinen pöhinä ei välttämättä juurikaan näy, mutta liikennejärjestelyissä voi olla poikkeuksia, kun nimekkäät EU-johtajat suhaavat autosaattueissaan kohti kokouspaikkaa.

Moni eurooppalaisista johtajista edustaa keskustaoikeistolaiseen EPP:hen kuuluvia puolueita. Helsinkiin ovat tulossa muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel, Unkarin pääministeri Viktor Orban ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

Myös EU-komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria ja huippukokouksia johtavaa Donald Tuskia odotetaan Helsinkiin.

Lukuisten korkea-arvoisten vieraiden tulo Helsinkiin tarjoaa myös pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) mahdollisuuden keskustella eurooppalaisten kollegojensa kanssa.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että pääministerillä on tiedossa tiiviitä tapaamispäiviä, kun hän tapaa muun muassa Merkelin, Orbanin ja EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnierin.

Hermokeskuksena täysistuntotila

Keskiviikkona ja torstaina järjestettävä EPP:n puoluekokous on Suomen mittakaavassa varsin suuri poliittinen tapahtuma, kertoo kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri Minja Timperi. Vieraiden kokonaismäärä on 2 000:n ja 3 000:n välillä. Median edustajia on tulossa noin 400.

Osallistujamäärältään kokoontuminen jäänee kuitenkin kakkoseksi keskustan puoluekokouksille. Viime kesänä Sotkamoon kerääntyi noin 4 000 keskustalaista.

Messukeskuksessa tapahtuman ytimen muodostaa täysistuntotila, jossa valinta EPP:n kärkiehdokkaasta tehdään torstaina.

– Siellä käydään keskustelut asiakirjoista, äänestykset ja puoluejohtajien puheenvuorot, Timperi sanoo.

Lavalle nousevat keskiviikkoiltana paikkaa tavoittelevat Alexander Stubb ja Saksan Manfred Weber. Kärkiehdokasvaalissa äänensä antaa 734 delegaattia.

EPP kiittelee suomalaisia sujuvista valmisteluista

Kongressi ei muistuta perinteisiä messuja, vaikka tapahtumapaikkana on Messukeskus. EPP:n toiveesta paikalle ei tule näytteilleasettajia. Timperin mukaan kokoomusnuoret on järjestänyt käytäville oheisohjelmaa.

Virallisen ohjelman mukaan ainoa tapahtuma Messukeskuksen ulkopuolella on äänivaltaisten delegaattien illallinen, joka järjestetään keskiviikkona Helsingin kaupungintalolla pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) isännöimänä.

Timperin mukaan EPP on kiitellyt sitä, että suomalaisten kanssa järjestelyt ovat luistaneet hyvin. Hän kertoo, että valmistelua on ylipäätään helpottanut se, että EPP:llä on ollut valmiit suuntaviivat siitä, mitä kokouksen pystyttämiseen kuuluu.

– Helsingin kaupunki on ollut suuresti apuna järjestelyissä ja lupaus toimivasta kongressikaupungista näyttää toteutuvan, Timperi lisää.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja