Mainos

Helsinki tarjoaa maksutonta päivähoitoa 5-vuotiaille ja lupaa, ettei varhaiskasvatuksen laatu kärsi – "Ryhmäkokoja ei ole kasvatettu"

7:28

Helsinki on luvannut viisivuotiaille maksuttoman varhaiskasvatuksen neljänä tuntina päivässä ensi syksystä alkaen. Kyseessä on miljoonasatsaus, joka asettaa kaupungille haasteita muun muassa sopivien tilojen ja työvoiman löytämisessä. Varhaiskasvatuksen laadun ei kuitenkaan anneta kärsiä, vakuuttavat MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet apulaispormestari Anni Sinnemäki sekä kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsinki tarjoaa jo tällä hetkellä ilmaisen varhaiskasvatuksen pienituloisten perheiden lapsille. Ensi syksystä alkaen maksuton varhaiskasvatus laajennetaan kaupungin kaikkiin viisivuotiaisiin, joille tarjotaan ilmaista päivähoitoa neljä tuntia päivässä, eli noin 20 tuntia viikossa.

Apulaispormestari Sinnemäen mukaan satsaus on suuruudeltaan noin 1,5 prosentin luokkaa kaupungin koko varhaiskasvatusbudjetista.

– On tämä sillä tavalla merkittävä asia, että puhutaan useista miljoonista euroista. Jos kuitenkin puhutaan koko varhaiskasvatukseen käytettävästä rahamäärästä, tämä on ehkä noin 1,5 prosentin maissa.

Sinnemäen mukaan kaupunki varautuu satsaukseen hakemalla varhaiskasvatukseen lisää tiloja ja henkilökuntaa.

– On tärkeää, että varaudutaan siihen, että voidaan palkata lisää henkilökuntaa, kun tulee lisää lapsia. Myös kysymys siitä, että tiloja on tarpeeksi, on tärkeä. On mietittävä sitä, miten saadaan päteviä lastentarhanopettajia. Sen eteen tehdään töitä, että heillä olisi hyvä työympäristö ja mahdollisuuksia kehittyä työssä ja tehdä töitä lasten kanssa hyvin.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas toivoo, että varhaiskasvatuksen piirissä olevien lasten määrän odotettu nousu ei vaikuta varhaiskasvatuksen laatuun.

– Halutaan sisällöllisesti laadukasta varhaiskasvatusta. Ryhmäkokoja ei ole Helsingissä kasvatettu. Ja vielä tärkeämpää on, että varhaiskasvatuksen sisältö pidetään hyvänä.

Järvenkallas arvioi MTV Uutisille aiemmin, että noin 10-20 prosenttia Helsingin viisivuotiaista ei tällä hetkellä osallistu varhaiskasvatukseen.

Joka kymmenes suomalaislapsi asuu Helsingissä. Alle 18-vuotiaita on kaupungissa 105 000 ja lapsia syntyy pääkaupunkiin vuosittain 7000.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.