Helsinki Pride -viikko huipentuu tänään kulkueeseen – näin se vaikuttaa liikenteeseen keskustassa

Pride-viikko käynnistyy Helsingissä – tätä kaikkea on luvassa 7:46
Helsinki Pride -viikon järjestäjät kertoivat tunnelmistaan viikon alussa.

Tapahtumaan odotetaan jopa 100 000:ta osallistujaa.

Helsinki Pride-kulkue 1.7.

Kulkueen aikataulu:

Kello 11: kokoontuminen alkaa Senaatintorilla

Kello 12: kulkue lähtee liikkeelle 

Kello 13: arvioitu saapumisaika Kaivopuistoon

 

Kulkueen reitti:

Senaatintori > Aleksanterinkatu > Mannerheimintie > Pohjoisesplanadi > Fabianinkatu > Eteläinen Makasiinikatu > Kasarmikatu > Neitsytpolku > Kaivopuisto

Kulkueen pituus noin 2,8 kilometriä

 

Lähde: Helsinki Pride

Helsingissä järjestetään tänään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia juhlistava ja puolustava Pride-kulkue ja puistojuhla.

Kulkue kokoontuu tänään perinteisesti Helsingin Senaatintorilla kello 11, päättyen alkuiltapäivästä Kaivopuistoon.

Viime vuonna tapahtumaan osallistui poliisin arvion mukaan 70 000–80 000 ihmistä. Tänä vuonna odotettu osallistujamäärä on järjestäjien mukaan suurempi kuin koskaan aiemmin.

Pride-kuukautta on vietetty koko kesäkuun ajan. Pride-kulkueita on järjestetty kuukauden aikana myös muualla Suomessa, kuten Tampereella.

Tämän vuoden kulkueen teemana ovat riemu ja kapina.

– Riemu tuo esiin iloa ja ylpeyttä sateenkaari-identiteetistämme ja yhteisömme moninaisuudesta. Riemu toimii ylpeyden tavoin vastavoimana vihalle, epäoikeudenmukaisuudelle ja kaikelle syrjinnälle – myös sisäistetylle. Kapina kuvastaa oikeuttamme olla olemassa tehden samalla kunniaa Pride-liikkeen historialle ja sen juurille, tapahtuman nettisivuilla todetaan.

Tapahtuman järjestävät toteavat myös, että mielenosoittaminen ihmisoikeuksien puolesta on tällä hetkellä erityisen tärkeää, sillä sateenkaari-ihmisten olemassaolon, oikeuksien ja yhteiskunnallisen näkyvyyden vastustaminen on koventunut.

– Tiedämme, että viime vuosi oli Euroopan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan väkivaltaisin yli kymmeneen vuoteen. Myös Suomessa Pride-tapahtumiin kohdistui viime vuonna laajasti häirintää ja vihatekoja, todetaan tapahtuman tiedotteessa, jonka ovat allekirjoittaneet Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen, puheenjohtaja Senni Moilanen ja Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

– Vihapuhe on kohdistunut erityisesti transihmisiin, eikä uudistettu translaki vieläkään turvaa translasten ja -nuorten oikeuksia, tiedotteessa todetaan.

Kansainvälinen Pride-liike on vaatinut sateenkaari-ihmisiin kohdistuviin epäoikeudenmukaisuuksiin puuttumista jo vuodesta 1969 lähtien.

Kulkue aiheuttaa liikennejärjestelyitä

Kulkue vaikuttaa liikennejärjestelyihin Helsingin keskustan alueella lauantaina.

Kulkue vaikuttaa muuhun liikenteeseen erityisesti Senaatintorin ympäristössä, Mannerheimintiellä ja Esplanadilta Kaivopuistoon, poliisi kertoo. Eteläsatamaan ja Katajanokan satamaan kannattaa ajaa Sörnäisten ja Pohjoisrannan kautta.

– Poliisi turvaa tapahtuman rauhallista etenemistä ja yleistä järjestystä läpi päivän, kertoi tiedotteessa komisario Simo Kauppinen Helsingin poliisilaitokselta.

Lue myös:

    Uusimmat