Mainos

Helsinki ei rokota matkailijoita, vaikka ministeriö vaatii

A- ja B-hepatiittirokotukset saa Helsingissä terveysasemaltakin.

Matkailijoiden rokotustilanne on Helsingissä sekava ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeen vastainen. STM:n mukaan matkailuun liittyvä neuvonta ja rokotukset kuuluvat terveyskeskusten toimialaan.

Helsingissä terveyspalvelujen neuvontanumerossa 100 23 kehotetaan matkailuneuvontaa kaipaavaa kääntymään oman terveysaseman puoleen. Soitto terveysasemalle ei kuitenkaan auta, sillä sieltä ei anneta lääkärinaikaa matkaan aikovalle.

Keltakuumerokotusta tai malarialääkettä tarvitseva ohjataan Helsingissä yksityislääkäriin.

Helsingin terveysasemien johtaja Antti Iivanainen on lomalla eikä ole vielä tutustunut Kansanterveyslaitoksen asiasta julkaisemaan kirjeeseen. Hän sanoo MTV3:lle, että kaupunki ryhtyy toimiin, joita ministeriö edellyttää.

- Matkailijoiden neuvonta ei ole yksinkertainen asia. Jos ihminen matkustaa eri maihin, hänen tarvitsemansa malarianestolääkitys vaihtelee, Iivanainen sanoo.

Helsingillä oli aikaisemmin poliklinikka, josta matkailijat saivat terveysneuvontaa. Kaupunki sulki poliklinikan 2004 säästääkseen rahaa. Monet muutkin kunnat ovat säästösyistä lopettaneet matkailijoiden neuvonnan.

Iivanaisen mukaan yksi tapa korjata tilanne on koota tieto yhteen paikkaan, jota terveyskeskuslääkärit voivat konsultoida.

- Ennen vanhaan oli niin sanottu Auroran sairaalan numero, jonne saattoi soittaa ja kysyä nevoa, Iivanainen sanoo. Tällaista palvelua lääkäreillä ei enää ole.

Iivanainen sanoo pohtivansa asiaa heti ensi viikolla lomalta palattuaan.

Trooppiset sairaudet ovat Suomessa viime vuosina yleistyneet lisääntyneen kaukomatkailun vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.