Helsingistä Turkuun 6 minuutissa? Elon Musk suunnittelee Hyperloop-sukkulan testiajoja Saloon – kulkee 1000 km/h!

9:26

Amerikkalaisen miljardöörin Elon Muskin suunnitelma Helsinki-Turku-välisen Hyperloop-yhteyden rakentamisesta saa kiitosta sekä Liikenne- ja viestintäministeriöstä että VR:ltä aamun Huomenta Suomessa.

Katso koko keskustelu!

Katso videolta, miltä rautateiden tulevaisuus näyttää!

Jo vuonna 2016 paljastui, että Muskin Hyperloop One suunnittelee testiajoja Salon kaupungin kanssa.

Hyperloop-sukkula kulkee 1000 kilometriä tunnissa, ja sillä kestäisi taittaa Helsingistä Turkuun vain noin kuusi minuuttia.

– Uusia tekniikoita kannattaa aina tutkia, että varmasti nopeampiin nopeuksiin päästään, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön markkinointiyksikön päällikkö Laura Eiro.

– Käsittääkseni jotain ohjelmistokehitystä on meneillään. Toisaalta Elon Musk päätti, että tällaista testialuetta aletaan kehittää Espanjassa, mikä tietenkin on hieno mahdollisuus Euroopalle ja Suomellekin, Eiro jatkaa.

Helsingin rataverkko täysin käytössä

Suomen rataverkko on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ruuhka-aikoina täysin käytössä, minkä vuoksi VR ei pysty lisäämään enää junavuoroja.

Junien nopeuden kasvattaminen raiteilla onkin yksi keino lisätä asiakasmäärien kasvua.

– Me emme voi lisätä enää vuoroja Helsingissä. Kaikki sallitut vuorot ovat käytössä, kuvaa tilannetta VR:n matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen.

– On hienoa, että on visioita. Näille visioille on paljon tilausta, ja ne vievät asiaa eteenpäin.

0:51

Asiakkaat arvostavat nopeutta

Eiron mukaan yksi vaikuttava tekijä juna-asiakkaiden kulkuvälineen valintaan onkin nopeus. Muita merkittäviä tekijöitä ovat hinta ja täsmällisyys.

Elon Muskin Hyperloopin ilmaantuminen Suomen maaperälle voi viedä vielä pitkään.

– Nyt puhutaan Turku-Salo-koeradasta. Jos pystytään käyttämään olemassa olevia käytäviä, en pidä mahdottomana, että se viiden vuoden toteutusaikaväli, jota Hyperloop One on ajatellut, voisi tässä vaiheessa toimia, kommentoi Salon kaupunginarkkitehti Jarmo Heimo helmikuussa 2017.

Liikenne- ja viestintäministeriö lupailee, että jossain vaiheessa Helsinki-Turku-väliin menisi matkaa vain tunti.

– Kyllä tässä vuosikymmenistä varmasti puhutaan. Uskon, että suunnitteluprosesseja voidaan nopeuttaa, kun saadaan lisää kokemusta ja uusia toimintatapoja, Eiro kertoo.

1:02

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja